Kredi Kullanımı İç Talebin Büyümesini Etkiliyor

11/09/2014

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyüme rakamları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisinin faiz oranları ve kredi kullanımı olduğunu açıkladı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ikinci çeyrek büyümesinin 2.1 olarak açıklanmasının ardından Merkez Bankasına faiz konusundaki sitemlerinin nedenlerinin  verilerle daha net olarak görülebilebileceğini bildirdi. Zeybekci, büyümenin yıl sonunda yüzde 4’e ulaşabilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyüme rakamları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisinin faiz oranları ve kredi kullanımı olduğunu ve Merkez Bankası'nın açıklayacağı verilerle daha net sonuçlara varılabileceğini belirtti. Faiz kemerinin çok sıkıldıüını ve iç talep katkısının negatife indiğini açıklayan Zeybekçi, iç talebin pozitif katkısının tüketimi ve cari açığı şişiren bir tarzda değil, yatırımları üretimi ve istihdamı artıran bir kulvarda olması gerektiğini vurguladı.

KrediPazari.com'un İhlas haber ajansından edindiği bilgilere göre, Zeybekçi açıklmasına şu şekilde devam ett:  'Türkiye olarak bu yıl hem büyüyoruz, hem istihdamımızı artırıyoruz, hem de cari açığı aşağı çekiyoruz. Bu bir başarıdır, ezberleri bozan bir gelişimdir. Ve en önemlisi, bunların tamamı birbiri ardına gelen olumsuz dış gelişmelere rağmen, içeride milletin iradesini tehdit eden gayr-ı meşru teşebbüslere rağmen yakalanmış bir gelişmedir. Mal ithalatımız yüzde 5’e yakın gerilerken, hizmet ithalatımız yüzde 5.1 arttı. Cari açığımız ihracat artışı ile ithalat azalışı ile ilk 6 ayda 12.9 milyar dolar düşerek 24.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.Yılın ilk 6 ayında mal ihracatımız yüzde 6.7, hizmet ihracatımız yüzde 7.4 büyümüştü. Bu gelişim ile yılın ilk yarısında cari açığın GSYİH’ye oranı yüzde 6.3 oldu. Yıl sonunda ise bu oran yüzde 6’nın da altına inecek. Beklenti yüzde 5.5 düzeylerinde.

Kaynak: KrediPazarı