Kredi Masrafını İsteyen Tüketiciler Eylem Yaptı

08/06/2015

Bankaların konut ve tüketici kredisi üzerinden tahsil ettiği dosya masraflarının geri ödenmesini isteyen tüketiciler, banka önünde oturma eylemi yaptı.

Bankaların konut kredisi ve tüketici kredisi üzerinden tahsil ettiği dosya masraflarını almak isteyen tüketiciler, banka önünde oturma eylemi yaptı.

Bursa’daki Ziraat Bankası Heykel Şubesi önünde toplanan vatandaşlar, bankaların aldığı kredi dosya masraflarının geri ödenmesi için oturma eylemi yaptı. Mağdur olduklarının ifade eden tüketiciler adına konuşan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Tüketicinin bankalara karşı hukuk mücadelesi devam etmektedir.

Bankaların konut kredisi ve tüketici kredisi üzerinden tüketicilerden tahsil ettikleri dosya ve komisyon masraflarının geri alınması için tüketici hakem heyetlerinde yüzbinlerce dosya birikmiştir. 2014 yılında Türkiye genelinde tüketici hakem heyetleri tarafından çözüme bağlanan dosya sayısı 2 milyon 200 binin üzerindendir. Bu şikayetlerin 1 milyon 972 bin 901 tanesi bankalarla ilgilidir.

Aslında BDDK bu sorunu belli yasal düzeyde çözüme kavuşturabilirdi. Ancak bu sorun hala çözülememiştir. Bu ferdî bir mesele olmaktan çıkmış, toplumsal bir yaraya dönüşmüştür. Bunun bir an evvel halledilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın KİT komisyonundaki açıklamalarının topluma umut verdiğini ifade eden Yılmaz, “Bu süreçten sonra tüketicilerimiz Ziraat Bankası’na müracaat ederek dosya ve komisyon masraflarının iadesini talep etmiştir. Ama bu zamana kadar bir açıklama gelmemiştir. Bizim öğrenmek istediğimiz tüketicinin iade parası ödenecek mi? Ödenecek ise bu hangi zaman diliminde gerçekleşecek. 30 gün mü? 60 gün mü? 90 gün mü? Bugünden itibaren kısa zaman içerisinde kamuoyu aydınlatılmaz ise biz de tüketiciler olarak bankaların önünde oturma eylemi yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Toplanan kalabalık daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Mırıltı