Kredi Talebinin Hala Çok Zayıf Olduğunu Görüyoruz

02/05/2012

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesi'nde kredi talebinin hala yavaş seyrettiğini söyledi.

ECB'nin yaptığı araştırma, ECB'nin ucuz kredi sağladığı Avrupa bankalarının kredi koşullarını yumuşatmasına rağmen, işletmelerin bölgedeki ekonominin zayıf olması nedeniyle borçlanmaya gönüllü olmadığını ortaya koydu.

ECB'nin bankalara 1 trilyon avro ucuz kredi sağlamasından bu yana bankalar arasındaki kredi koşullarının önemli oranda hafiflediğine işaret eden araştırmada, bunun güç durumdaki Avro Bölgesi ekonomisi için iyi haber olduğu belirtildi.

Buna rağmen, işletmeler ve hane halklarının, bu yıl yüzde 0,3 daralması beklenen Avro Bölgesi ekonomisinin görünümüne ilişkin kaygıları yüzünden kredi başvurusu yapmadığı kaydedildi.

Araştırmaya göre, geçen yıl ilk çeyrekle karşılaştırıldığında bu yılın ilk çeyreğinde çok az banka kredi standartlarını sıkılaştırdı. Araştırmaya konu edilen 131 bankanın sadece 9'unun kredi koşullarının zorlaştırdığı ifadeedildi.

ECB Başkanı Draghi, Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi'nde yaptığı konuşmada araştırmanın, kredi tedariki üzerindeki kısıtlamaların önemli oranda azaldığını gösterdiğini söyledi.

Draghi, ''Kredi talebinin hala çok zayıf olduğunu görüyoruz. Kredi talebi muhtemelen Avro Bölgesi ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle bir süre düşük kalmaya devam edecek'' dedi.

ECB, ilki 21 Aralık'ta ikincisi 29 Şubat'ta olmak üzere düzenlediği Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) kapsamında Avro Bölgesi bankalarına 3 yıl vadeyle yaklaşık 1 trilyon avro tutarında kredi imkanı sağlamıştı.

Bankaların finansmanını güçlendirmede uygun zamanı kullanmanın hükümetlere ve bankalara bağlı olduğunu vurgulayan Draghi, ''Şimdi top tamamen ve doğrudan hükümetler ile bankalarda'' dedi.

Hükümetlere, borçlarını kontrol altına almak için hazırlanmış harcama kesintileri ve vergi artışları konusunda ısrarcı olmaları çağrısında bulunan Draghi, finansal piyasalardaki, hükümetlerin borçlarını ödeyemeyebileceği endişelerini azaltmak için çok fazla şey yapılmaksızın, hükümetlerin aldığı tasarruf önlemlerinin Avro Bölgesi ekonomisini resesyona ittiğini kabul etti.

Draghi, ''Mali konsolidasyon sağlandı ve bunun daraltıcı etkilerinin yansımaları başladı ve faydalarını göremedik. Ancak sebat etmemiz gerektiğinden eminiz. Henüz geçtiğimiz ırmağın ortasındayız. Tek yanıt sebat etmek'' diye konuştu.

Enflasyon ve Ekonomik Görünüm

Enflasyonla ilgili risklerin şimdi ''genel olarak dengelendiğini'' söyleyerek, enflasyon görünümüne ilişkin söylemini yumuşatan Draghi, enflasyonun bu yıl ECB'nin yüzde 2 olan limitinin üzerinde seyredeceğini, 2013 yılında yavaşlayacağını ve belli başlı fiyat baskılarının ılımlı seviyede kalması gerektiğini vurguladı.

Draghi, ''Fiyat gelişmelerinin görünümüne ilişkin riskler genel olarak dengelendi. Yukarı yönlü riskler beklenenden yüksek petrol fiyatlarından ve dolaylı vergilerin daha fazla artırılmasından, aşağı yönlü riskler ekonomik faaliyetin beklenenden zayıf olmasından kaynaklanabilir'' ifadelerini kullandı.

Bu yılın ilk çeyreği için uygun göstergelerin ekonomik faaliyetteki istikrarın düşük seviyede olduğunu genel olarak teyit ettiğini, ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağı yönlü seyrinin sürdüğünü belirten Draghi, büyümenin yabancı talep, çok düşük faiz oranı ve kısa vadeli faiz oranlarının yanı sıra ECB'nin aldığı standart dışı önlemlerce desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Draghi, aynı zamanda aşağı yönlü risklerin özellikle Avro Bölgesi borç piyasalarındaki gerginliğin yenilenmesinden ve bunun potansiyel olarak reel ekonomiye sirayet etmesiyle ilgisi olduğunu dile getirdi.

Mevcut ekonomik durumda herhangi bir çıkış stratejisinin erken olduğuna işaret eden Draghi, ECB'nin tahvil satın alma programının altı haftadır aktif olmadığını, bu programın kaldırılması ya da yeniden başlaması konusunda önceden taahhüt vermek istemediklerini söyledi.

Draghi, ''Bu konuda şimdi doğrudan açıklama yapmaktan kaçınıyoruz. Bunun sebebi mevcut durulma ilgili belirsizliğin çok çok yüksek olması'' dedi.

Kaynak: Akşam