Kredi Yavaşlaması Cari Açığı Düzeltir

07/12/2011

Banka Ekonomistlerine Sunum Yapan Merkez Bankası Tüketici Kredilerindeki Yavaşlamanın Cari Açığın Düzelmesine Katkı Yapacağını Belirtti

a22_19Banka Ekonomistlerine Sunum Yapan Merkez Bankası Tüketici Kredilerindeki Yavaşlamanın Cari Açığın Düzelmesine Katkı Yapacağını Belirtti

Merkez Bankası, özellikle tüketici kredilerinde gözlenen yavaşlamanın önümüzdeki dönemde ülkede özel tasarruf eğiliminin artmasını sağlayarak, cari açıktaki düzelmenin daha hızlı ve daha sağlıklı gerçekleşmesine katkıda bulunacağını bildirdi.

Merkez Bankası yetkilileri, dün Ankara’da banka ekonomistleriyle bir araya geldi. Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü’nün sunumunda, kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesinde yakın zamanda gözlenen yavaşlama eğiliminin yılın geri kalan kısmında da sürmesi halinde kur etkisinden arındırılmış yıllık kredi artışının yıl sonunda yüzde 25 gerçekleşeceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Gereken Tedbirler Hemen Alınır

Cari açıktaki iyileşmenin kalıcı olabilmesi için kredilerin makul seviyelerde büyümeye devam etmesinin önemine dikkat çekildi. Öte yandan bankacılık sistemine gerekli likiditenin sağlanması hususunda mevcut uygulamalara önümüzdeki dönemde de devam edileceği belirtildi.

Sunumda kredi büyüme hızının yakından takip edileceği ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmesizin alınacağının da altı çizildi. Sunumda ayrıca, bankacılık sisteminin likidite ihtiyacının Kasım’da önemli ölçüde azaldığı kaydedildi.

Sunumu değerlendiren ekonomistler, Merkez Bankası’nın odak noktasının kredi büyümesi olacağının anlaşıldığını söylediler. Ayrıca, sıkı likidite koşullarının süreceğinin ve faizlerin bir miktar daha yüksek kalacağının belirlendiğini kaydettiler.

Aralık Enflasyonu Yüksek Çıkacak

Merkez Bankası ‘işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun Aralık ayında sınırlı da olsa yükselmeye devam edebileceğinin tahmin edildiğini’ bildirdi.

Merkez Bankası’nın Kasım ayı fiyat gelişmelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Döviz kuru hareketlerinin temel mal fiyatları üzerindeki gecikmeli yansımaları devam ederken, hizmet fiyatları ılımlı seyrini korumuştur. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun Aralık ayında sınırlı da olsa yükselmeye devam edebileceği tahmin edilmektedir” ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Star