Kredilerde Dosya Masraflarına Dikkat

23/06/2011

Kredi maliyetlerindeki artışın payını yıllık 1,5 puan olarak öngören BDDK, vatandaşa 'kredi kullanırken dosya masrafına dikkat edin' uyarısında bulundu.

dd_04BDDK'nın genel karşılık oranlarını artırmasının ardından bazı bankalar kredi maliyet artışına giderken, bazıları henüz oranları değiştirmedi.

Kredi maliyetlerindeki artışın payını yıllık 1,5 puan olarak öngören BDDK ise vatandaşa 'kredi kullanırken dosya masrafına dikkat edin' uyarısında bulundu. Kredi oranlarını değiştirmeyen bankalar dosya masrafını artırıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi artışını frenlemek amacıyla aldığı tedbirler gözleri bu kararın bankalara yansımasına çevirdi.

BDDK'nın genel karşılık oranlarını artırmasının ardından bazı bankalar faiz artışına giderken, bazıları henüz oranlarını değiştirmedi. Kredi maliyetlerindeki artışın maliyetini yıllık 1,5 puan olarak öngören BDDK ise vatandaşa 'kredi kullanırken dosya masrafına dikkat edin' uyarısında bulundu. Faizlerle birlik bazı bankaların dosya masrafını artırdığı belirtiliyor. Faizlerdeki artışı düşük tutan bankaların ise dosya masraflarında büyük miktarda artışa gidebileceği ifade ediliyor.

BDDK'nın aldığı son kararla birlikte müşteri kaybetmek istemeyen bazı bankaların dosya masraflarına yükleneceği belirtiliyor. Dosya masrafı ile faiz maliyetinin karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken BDDK'dan üst düzey bir yetkili ise, bankalara, "Dosya masrafı ile son karar sonrasında ortaya çıkan faiz maliyetini birbiri ile karıştırmayın. Tüketiciyi aldatacak davranışta bulunmayın." uyarısında bulundu. BDDK tarafından oluşturulan özel bir ekip son kararın ardından bankaların dosya masrafını kredinin vade dönemine yayıp yaymadıklarını kontrol ediyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de konuya ilişkin olarak geçmişte yapmış olduğu açıklamalarında bankalardan tüm maliyet unsurlarını müşteriye açıkça söylemelerini istemişti. Bilgin, "Önemli olan faiz oranı değil her şey dahil ne kadara geliyor, fiyat nereye çıkıyor, aylık taksiti kaça geliyor?" açıklaması yapmıştı.

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da, faizlerde fazla değişiklik olmasa da bankaların dosya masraflarını artırabileceğine dikkat çekti. Kaya, vatandaşa "Kredi kullanırken ayrıntılarına dikkat edin." tavsiyesinde bulundu. Nazım Kaya, genel karşılık oranlarının artırılmasının kredilerdeki aşırı açılmayı frenlemek amacıyla yapıldığını ifade ederken, faizlerdeki artışın vatandaşı tefeciye mahkum edeceğini de iddia etti. Kaya, "Tefeciler daha düşük faiz uyguluyor. Bankalar kredi konusunda yanlış yapıyorlarsa bu kazan kazana dönüşmemeli. Kredi karşılıklarında konutta herhangi bir değişiklik olmadı. Karşılığı var diye. " dedi.

BDDK'nın geçen hafta sonu yaptığı yönetmelik değişikliği sonrasında bazı bankalar kredi faiz oranlarını artırdı. Faizlerini ilk artıran Garanti Bankası oldu. Garanti konut kredisi ve destek kredileri tabela ve kampanya faiz oranlarını artırırken, konut kredileri aylık tabela faiz oranı 5 puan, destek kredilerinin faiz oranlarını ise aylık ortalama 17 ila 20 puan yükseltti. Akbank da, ihtiyaç kredilerinin haziran kampanyalarında aylık 15-20 baz puan artışa gitti.

Tüketici Finansmanına Munzam Karşılık

Merkez Bankası'nın bankaların munzam karşılık oranlarını artırmasının ardından BDDK'nın aldığı kararlar 'yeni tedbirler gelebilir mi?' sorusunu gündeme getirdi. Merkez Bankası'nın tüketici finansman şirketlerine yönelik munzam karşılık düzenlemesi üzerinde durduğu belirtiliyor. Finansman Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Emre Alkin ve beraberindeki heyet 7 Haziran'da Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette tüketici finansman şirketlerine yönelik munzam konusu gündeme geldi. 2010'da kullandırılan kredi tutarı 3,5 milyar lira. Bunun 3,3 milyarı otomotiv, 152 milyon liralık kısmı konut kredisi. 2011'in ilk çeyreğindeki kredi tutarı miktarı ise 1,1 milyar lira.

Kaynak: Zaman