Konut Kredisi Kullanma İmkanlarını Zorlamaya Giden Yoldayız

10/06/2011

Çiller Ailesi Zekeriyaköy’de Yapımına Başladığı Butik Konut Projesinin Ardından Bölgede Konut İmarlı Arsa Arayışına Girdi

cc8_01Kurucu ortakları Tansu Çiller ve Özer Çiller olan Marsan Marmara Holding'in iştiraki Mitaş Gayrimenkul Danışmanlık ve Emlak Yapı Taahhüt A.Ş, Zekeriyaköy'de yapımına başladığı ''ParkONE'' projesi bitmeden önce LoftONE adlı ikinci projeye de başlayacak.

Marsan Marmara Holding Eş Üst Yöneticisi (CEO) Berk Çiller, ParkONE projesinin tanıtımında, ParkONE projesinin birinci etabının kaba inşaatının yüzde 70'ini tamamladıklarını, birinci etabı Kasım 2012'de, ikinci etabı da bundan 6 ay sonra teslim etmeyi planladıklarını belirtti.

Çiller, ''ParkONE projesi bitmeden önce LoftONE adlı ikinci projemize başlamış olacağız. Satışlarda gördüğümüz aktiflikten dolayı normalde 1,5 yıl sonra başlamayı planladığımız proje 6-7 ay sonra satışa çıkmış olacak'' dedi.

LoftONE'de daha butik bir proje yapmayı planladıklarını ifade eden Çiller, LoftONE'nin 29 üniteden oluşacağını, müşterilere çatı ve bahçe dubleksleri ve bahçe katlarından oluşan 3 tipte 3 1'lik ev tipi sunacaklarını kaydetti.

Daha orijinal bir çizgi ve kitle belirleyecekleri için metrekare fiyatlarının ParkONE'den daha yüksek olacağını,ParkONE'den yatırımcı segmentten oldukça verim almalarına karşın LoftONE'de son kullanıcıya yönelik bir fiyatlandırma ve pazarlama stratejisi içinde olduklarını belirten Çiller, ParkONE'de metrekare fiyatı olarak 2 bin 200 dolardan satış aşamasında olduklarını, LoftONE'nin metrekare çıkış fiyatının ise 2 bin 500 dolar olacağını söyledi.

ParkONE'da satışların yüzde 52'ye ulaştığını, yatırım için de kullanım için de satın alanlar olduğunu dile getiren Çiller, diğer projenin ParkONE'ın 300 metre uzağında olacağını belirterek, ''ParkONE projemiz 20 bin metrekareye yakın, ikinci projemiz ise 9 bin metrekare olacak. ParkONE 20 milyon dolar, LoftONE da 10 milyon dolar olmakla beraber gelecek 3 sene içinde 30 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz'' dedi.

Aynı Bölgede Konut Yatırımlarına Devam Etmeyi Panlıyoruz

Bünyelerinde bulunan arsa stokunu değerlendirmek amacıyla gayrimenkul sektörüne girdiklerini belirten Çiller, gayrimenkul sektörünün son dönemde popüler olmasına karşın firmanın, 10 yıl arayla birlikte 25 yıldır gayrimenkul geliştirme sektöründe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Eğitimim MIT üzerinden gayrimenkul geliştirmeydi. Türkiye'ye döndükten sonra açtığımız oteller ve restoran gruplarımızın dışında, Sarıyer bölgesine yatırım yapmak için doğru bir zaman olduğunu düşündük. 20 seneye yakın bir süredir arsa stoğumuz olan bu bölgede inşaatlara başladık ve inşaatlara birbiri ardına devam edeceğiz. Sarıyer bölgesindeki arsa stokumuz 170 dönüm...''

Yakın zamanda, şu an pazarlık aşamasında oldukları başka gayrimenkullere de girmeyi planladıklarını ifade eden Çiller, aynı bölgede konut yatırımlarına devam etmeyi planladıklarını, bölgede konut imarlı arsaları değerlendirdiklerini, arsalarını almak için pazarlık yaptıkları firmalar olduğunu anlattı.

Çiller, ''Maslak'a bağlanan tünel projesi olsun, 3. köprünün bağlantısı ve bölgeye katacağı altyapıdaki ciddi bir yatırım ve geliştirme olsun, bununla beraber de Tayyip Bey'in açıkladığı son proje olsun, bölgenin geleceğine inanıyoruz ve firma olarak bölgeden başlayarak 'ONE' markasını İstanbul'da tanınan bir marka haline getirmeyi planlıyoruz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul ile ilgili projelerinin bölgede hareketlilik yaratıp yaratmadığına ilişkin olarak da Çiller, arsalarda çok ciddi yatırımcı kitlesi gelmeye başladığını, konut satışının da son bir aydır zaten oldukça hız kazanmış olduğu bilgisini verdi.

''Orada şu an ciddi bir ivme görmüyoruz ama arsa fiyatlarında yüzde 20'ye yakın bir spekülatif artış var. Uygun gördüğümüz yatırım potansiyeli olan arsalar çıkarsa değerlendireceğiz, çünkü bu açıklamalardan sonra spekülatif artış bizi de pazarlık konusunda çok önemli bir yere getirdi'' diyen Çiller, ''Annenizden destek alıyor musunuz?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Eğitimim çalışarak geçirmediğim bir dönem olduğu için maddi olarak gençliğimde çok destek aldım ama şu an itibariyle sadece ekonomik konularda beraber bir paylaşımımız var. Günlük iş konusunda Mert Bey'le bana devretmiş durumda... Ağabeyimle beraber bir iş yapısı içindeyiz.''

Sektörü de değerlendiren, çoğu firmanın çok hızlı bir şekilde yatırım yaptığını, bazı bölgelerde bilinçsizce yatırım olduğu değerlendirmesini yapan Çiller, ''İstanbul için konuşursak, bazı bölgelerin altyapısı geliştirilmeden fazla yatırım yapıldığını düşünüyoruz. Bu, bölgeler için ileride sorun yaratabilir. Sarıyer için öyle bir düşüncemiz yok, o yüzden bu bölgeye yatırım yapmayı devam ettireceğiz'' dedi.

Berk Çiller, ''Sektörde balon olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Daha değil ama şu anki ivmeyi dengeli bir şekilde devam ettirebilmenin çok kolay olacağını düşünmüyorum. Özellikle devletin kredilerdeki limitlemesi bazı şirketleri sıkıntı aşamasına sokabilir. Çünkü satmayı planladıkları müşterilerin konut kredisi kullanma imkanlarını daha zorlamaya giden bir yoldayız şu an...''

Bu arada proje tanıtımına eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller de katıldı. Tansu Çiller, oğullarına hayırlı olsun demeye geldiğini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet