Kredilere ve Taksitlere Kısıtlamalar Geliyor

10/10/2013

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kredi alınarak harcanan ve cari açığı artıran otomobil, beyaz eşya ve cep telefonu gibi harcamaların taksit sayısının kısılacağını, bazı kalemlerde ise aynı konut kredisi işlemlerinde olduğu gibi peşinat şartı getirileceğini söyledi. 



Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kredi alınarak harcanan ve cari açığı artıran otomobil, beyaz eşya ve cep telefonu gibi harcamaların taksit sayısının kısılacağını, bazı kalemlerde ise aynı konut kredisi işlemlerinde olduğu gibi peşinat şartı getirileceğini söyledi.

Tüketim Nasıl Sınırlanacak?

1-Ürün bazında taksit sayısına sınır getiriliyor

2-Kredi kartında uygulanan borç gelir oranı diğer bireysel kredilere uygulanacak

3-Konuttaki asgari peşin uygulaması diğer bireysel kredi alanlarından bazılarına da geliyor

Üretimde Artış Nasıl Sağlanacak?

1-Merkez Bankası Eximbank'a kullandırdığı reeskont kredi limitini 5,5 milyar dolardan 11 milyar dolara, vadesini de 4 aydan 8 aya çıkıyor

2-Eximbank'ın sağladığı ihracat sigorta poliçeleri devlet tarafından verilen garantiler gibi dikkate alınacak ve risk azaltımı aracı haline geliyor

3-İhracat ve KOBİ'lere yönelik kredilere uygulanan genel karşılık oranları yüzde 0'a kadar düşürüldü.

Orta Vadeli Program'ın açıklanmasının ardındın İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, OVP'nin ana hedefinin tasarruf oranlarını arttırarak, cari açığı azaltmak olduğunu buna yönelik önlemleri de aldıklarını ve almaya devam ettiklerini söyledi. 

Babacan Eylül sonu itibariyle vatandaşın toplam 82 milyar lira kredi kartı borcu olduğunu, bunun 48 milyarlık bölümünün sadece taksitli satış borcu olduğu belirterek "Akaryakıt ve gıdada getirdiğimiz taksit yasağı yeni dönemde diğer alanlara yayılacak. Bu konudaki çalışma üç dört haftaya netleşecek" dedi.

Ayrıca tüketici finansman şirketlerinden yapılan otomobil satışlarına dikkat çeken Babacan, "O alanla ilgili tedbir alıyoruz. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırması ilk adım oldu. Otomobilin kaç taksitle alınacağını belli olacak giyimde mobilyada ne olmalı? Bunları BDDK ile baraber etki analizi yapılıyor. 36 ay taksitle telefon satılıyor. Telefon değişiyor ama ilk telefon taksidi devam ediyor" diye konuştu.

Kazanıp Harcandıkça Sorun Yok

Babacan ayrıca konut kredisi için getirilen yüzde 25'lik peşinat şartının şimdi diğer alanlara da yayılacağını ifade ederek, "Diğer yandan kredi kartı limiti ile gelir arasındaki bağ gibi aylık taksit miktarı ile aylık gelir arasında bağ kurabiliriz" dedi. 

Bunların sonuçlarını 3-4 ay izleyeceklerini ifade eden Babacan "Eğer sonuç yeterli olmazsa gerekirse tedbirler daha da genişleyecek" bilgisini verdi. Babacan OVP'de büyüme hedefinin yüzde 4'ten 3,6'ye 2014 için de yüzde 5'ten 4'e neden indirdiklerini şöyle açıkladı:

"Ülke büyüsün ama imkanları ölçüsünde büyüsün. Bunu yapacağız. Çok büyürsün ama ileriye doğru riskidir. Saman Alevi gibi büyüme olmaz." 

"Vatandaş kazanıp harcıyorsa sorun yok ama kazanmadan borçlanıp harcıyorsa sorun var demektir" diyen Babacan, tüketimin tümü değil, sadece kredi ile oluşan ilave tüketime tedbir aldıklarının altını çizdi. Krediler arttıkça ona paralel ithalatın da hemen arttığını söyleyen Babacan, "Türkiye'de satılan otomobillerin yüzde 78'i ithal. Kendi ürettiğimiz daha düşük donanımlı araçları ihraç edip, daha
yüksek donanımlı araçları ithal ediyoruz. Bu da cari açığı besleyen etkenlerden" dedi.

"Borçlanarak refah artışı sürdürülebilir değil" diyen Babacan, "Yunanistan örneği ortada. 10 Milyonluk ülkede 150 bin memur işten çıkarıldı. Hak edilen bir refah olmalı. Eğer biz Yunanistan'ın durumunda olsaydık bu 1 milyon memur işten çıkarılmış olurdu " diye konuştu.

Normal Dönemde Değiliz

Alınan tedbirlerin zamanlamasına dikkat çeken Babacan, önümüzdeki 3-4 yılın dünya açısından sıkıltılı olacağına belirterek, "Normal bir dönemde değiliz. Daha dikkatli ve ayağı yere basan bir duruş gerekiyor. 

Eğer kredileri frenlemesek ve Mayıs türbülansına yüzde 11 cari açıkla girseydik çok daha olumsuz bir tablo ortaya çıkardı. Tedbir almasak yarım puan daha fazla büyüdük ama ne pahasına" dedi.
Hükümetin ihtiyatlı duruş sergilediğini de dile getiren Babacan, "Bizim ihtiyatlı duruşumuz dış dünyada ülkemizin güvenirliliğini arttırıyor. Yabancım yatırımcıyı cezbediyor" dedi.

Yallen Günlük Rüzgara Kapılmaz

Babacan, Amerika Merkez Bankası Fed'in başkan adayı Janet Yallen için "Aramazda 'olursa iyi olur' dediğimiz, saygı duyduğumuz biri. Teknik ağırlığı olan ve günlük rüzgarlara kapılmadan hareket eden birisi. Biz Fed'den şeffaf ve açık olmasını bekliyoruz. Ne olursa olsun Fed kademe
kademe tahvil alımlarını azaltacaktır. 

Önemli olan bunu kırıp dökmeden kademeli yapabilmek. 2 yıl içinde de faiz artırımına başlayacaklardır. Avrupa da bunu takip eder" dedi. ABD'de uzlaşma beklediğini ifade eden
Babacan "Eğer anlaşamazlarsa hem kendi sistemlerini hem de dünya sistemine etkisi çok farklı olur. Ancak herhalde kendi kendilerini uçurumdan aşağı atmazlar" dedi.

Evini Yalıtana Para

Babacan cari açığa neden olan enerji politikalarının hızla hayata geçirileceğini kaydederek "konutlarda ısı yaltımı yapanları sübvanse edeceğiz. Ayrıca burada kredi kullanılıyorsa 5 yıl da yapsa önünü açacağız" diye konuştu.

Ayrıca enflasyonun sigara ve alkolde alınan önlemlerin etkisinin ekim ayına kadar sürecek olması nedeniyle yüksek seyredeceğini Kasım ayından itibaren baz etkisinin bitmesiyle gerileyeceğini kaydetti. Babacan ayrıca şimdiye kadar kur ve petrol fiyatlarının yükselişinin ilk etkisinin de enflasyona yansıdığını söyledi.

Kaynak: Habertürk