Kredisini Mart 2007’den önce kullananlar yüzde 2’den muaf

19/03/2010

Mart 2007’de yürürlüğe giren Mortgage Yasası’yla birlikte gelen ‘erken kapatma cezası’ bugünlerde özellikle refinansman yapan tüketicilerin kafasını karıştırmış durumda.

ev_13

Esra SAHİCİ

Bankasına gidip vadesinden önce kredisini kapatmak isteyen tüketicilerden, söz konusu yasa kapsamında yüzde 2’ye kadar ‘erken kapatma cezası’ isteniyor.

Ancak bankacılar Mart 2007’den önce konut kredisi kullananların bu cezadan muaf olduğunun altını çizerken, “bu tüketiciler kesinlikle bu ödemeyi yapmamalı” diye uyarıyor.

BSMV Gitti Kapatma Geldi

Konut finansmanını düzenleyen yasayla birlikte, sabit faizle kullanılan kredilerin yanısıra değişken faizli krediler de gündeme geldi. Yine konut kredilerine uygulanan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) kaldırılırken, sabit faizle kullanılacak kredilerin vadesinden önce kapatılması durumunda yüzde 2’ye kadar olan ‘erken kapatma cezası’ uygulamasını başlattı.

Bankaların Zararına Karşı

Konut finansmanını düzenleyen Mortgage Yasası’yla uygulamaya konu olan ‘erken kapatma cezası’ bankanın insiyatifine bırakıldı ve kredinin erken kapatılmasından dolayı bankanın uğrayacağı zarara karşı koruma amacıyla kanunda yer aldı. Mart 2007 tarihinden önce kullanılan krediler için 3 aylık bir süre tanındı. Tüketicilerin yasaya dahil olup olmayacaklarını haziran ayına kadar bankalarına bildirmeleri istendi.

Dileçe Vermeyen Dahil Oldu

Bu tarihe kadar bankasına ‘yasaya dahil olmak istemiyorum’ şeklinde dilekçe vermeyen tüketicilerin kredileri otomatik olarak yasa kapsamına girdi. Ancak kanun, yasa kapsamına dahil olsa bile, Mart 2007’den önce kullanılan kredilerde vadesinden önce yapılan kapatmaları cezadan muaf tuttu.

Mortgage yasasında net olarak belirtiliyor


MORTGAGE Yasası’nda yüzde 2’ye varan erken kapatma cezasının muafiyetinin net olarak belirtildiğini dile getiren Finansbank Konut ve Oto Kredileri Ürün Yöneticisi Mustafa Çamlar, “Bu konu yasada açık olarak belirtiliyor. 6 Mart 2007 tarihinden önce kullanılan konut kredilerde Mortgage Yasası’nın getirdiği avantajlardan faydalanmak için yasaya tâbî olsa bile geçmiş haklarını da beraber taşıyor. Böylece yüzde 2’ye varan erken kapatma cezasından muaf oluyor” diyor.

Cezai yaptırıma tâbî tutulamaz

MORTGAGE Yasası’nın Mart 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yapı Kredi Bankası Konut Finansmanı Pazarlama Bölüm Başkanı İsmet Erdem şu bilgileri verdi:

“Yasanın tüketicilere getirdiği en önemli değişikliklerden biri, sabit faizli konut kredilerinin yanısıra değişken faizli konut kredisi kullanabilme olanağı oldu.

Yeni yasa ile birlikte, sadece sabit faizli krediler için, geri ödenen anapara tutarı üzerinden en fazla yüzde 2 oranında erken ödeme ücreti talep ediliyor. Ancak 6 Mart 2007 tarihinden önce kullandırılan konut kredileri (kanun kapsamına geçip geçmemelerinden bağımsız olarak) ‘Erken Ödeme Ücreti’nden muaf.

Yani eğer tüketici, kredisini 6 Mart 2007 öncesinde kullanmışsa, vadesinden önce krediyi kapatması durumunda herhangi bir cezai yaptırıma tabii tutulamaz.”

Mortgage’ye geçse bile ceza uygulanmaz


MORTGAGE Yasası’na göre Mart 2007’den sonra konut kredisi kullananların yüzde 2’ye kadar erken kapatma cezası ödediğini söyleyen ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu kanundan önce konut kredisi kullananlar kanun çıkışından sonra 3 ay içinde bankaya kanun kapsamında kalmak için başvuruda bulunmadıysa otomatik olarak Mortgage kapsamına girdi. Kredileri mortgage kapsamında dahi olsa mart 2007’den önce kredi kullananlar yasaya tabi olsalar bile yüzde 2’ye varan erken kapatma ceazsından muaftır. Bu nedenle bu kapsamda olan tüketiciler bu muafiyeti kullanmalı.”

Kaynak: Hürriyet