Kredisini Yapılandırmak İsteyenlere İstihbarat Ücreti Şoku

12/06/2013

Kredi alınırken banka tarafından yapılan araştırma sonrası alınan istihbarat ücreti kredisini yapılandırmak isteyenlerden tekrar alınıyor.

Şikayetvar'ın haberine göre bankalar, kredisini yapılandırmak isteyenlere istihbarat şartı koşuyor. Kredi alınırken banka tarafından yapılan araştırma sonrası alınan istihbarat ücreti kredisini yapılandırmak isteyenlerden tekrar alınıyor. Bankalar kredi ödemesi bitenlere bu ücretin iadesini de yapmıyor. Uzmanlar, "Aynı bankadan yapılan yapılandırmalarda kredi kapatılmıyor. Mevcut kredi faiz oranları ile yeniden düzenleniyor. Bankalar yeniden yapılandırırken ikinci kez masraf yansıtamaz" diyerek kredide yapılandırmaya gidecekleri uyardı.

Bankaların çeşitli adlarla müşterilerinden tahsil ettiği ücretler vatandaşı çileden çıkarıyor. Bankalar konut kredisi faizlerini düşürdü fakat masraflarını arttırdı. Faiz oranlarının düşmesi karşısında yeniden yapılandırmaya gidenlerden alınan masraflardan bir tanesi de istihbarat ücreti. İstihbarat ücreti; bankalar tarafından kredi değerliliğinin ve riskin azaltılması amacıyla gizlilik ve tarafsızlık içinde, mali kuruluşlar tarafından şahıslar veya firmaların ahlaki ve mali durumlarını doğru olarak tespit için çeşitli kaynaklardan yapılan bilgi toplama ve değerlendirme işi sonrası alınan ücrettir. İşte Şikayetvar'a gelen şikayetlerden bazıları şunlar:

Kredisini Yapılandırmak İsteyene Şok Bir Ücret Daha

"Kredimi yapılandıracağım fakat kafama takılan benden daha önceden alınan istihbarat ücretini tekrardan alacaklarını söylemeleridir. İlk krediyi çektiğimde dosya masrafı ve istihbarat ücreti olan 500 TL yi aldınız. Yapılandırma yapılırken yüzde iki cezamı anlarım ve kabul ederim fakat ben zaten şu anda sizin müşteriniz ve 11 aydır kredimi ödediğim halde benden neyin istihbarat ücretini istemektesiniz. Benden zorunlu ve gereksiz istihbarat ücretini almak istiyorsunuz."

Kredisini Aynı Bankadan Yapılandırmak İsteyenler Dikkat

"Bankadan kredi çektim 60 ay vadeli 6 ay kadar ödemesini yaptıktan sonra yapılandırmak istedim. Kredi alırken aldıkları masrafı ve erken ödeme cezasını tekrar aldılar. Kredi alırken yapılan araştırma sonrası aldıkları istihbarat ücretinin tekrar alınmasını anlayamadım. Sonuçta aynı bankadan krediye devam edeceğim."

Bankaların Tuzağına Düşmeyin

Son dönemde kredi faiz oranlarının düşüşüyle birlikte kredilerini yeniden yapılandıranların sayısında da artış var. Şikayetvar Uzmanları, yeniden yapılandırma sırasında bankaların aldığı ikinci masrafların geri alınabileceğini belirterek tüketicileri, "Kredilerini yeniden yapılandırmak isteyen müşterilerinin karşısına çıkan bankalar ikinci kez masraf adı altında,istihbarat ücreti, dosya bedeli ve ekspertiz ücreti çıkarıyor. Ayrıca, yeniden yapılandırılan kredilere erken kapatma işlemi uygulayarak, yüzde 2'lik ceza yansıtma yoluna gidiyor. Bu yolla, müşteriler için yeniden yapılandırma cazip olmaktan çıkıyor. Aynı bankadan yapılan yapılandırmalarda kredi kapatılmıyor. Mevcut kredi faiz oranları ile yeniden düzenleniyor. Bu nedenle bankalar müşterisinin kredisini yeniden yapılandırırken ikinci kez masraf yansıtamaz. Daha önce bu yönde yapılan bir başvuru neticesinde yerel mahkeme tüketiciyi haklı görmüş ve haksız alınan yapılandırma masrafının iadesine karar vermiş ve aynı karar Yargıtay tarafından onanmıştı. Yargıtay'ın bu kararından sonra yerel mahkemeler de bu doğrultuda karar verdi" şeklinde uyardı.

Kaynak: Takvim