Krediyi hak etmek için kredibilite gerekiyor

01/04/2010

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince "2010'da kredi verirken firma seçimine çok daha fazla özen göstereceğiz. Kredibilite bizim için kredilendirmede birinci koşul olacak" dedi

ersinİş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, özel sektörün bankaların kendilerine kredi vermediği eleştirilerine "Krediyi hak etmek için kredibilite gerekiyor" yanıtını verdi.

İş Bankası'nın 2009 değerlendirme toplantısında konuşan Özince bankaların elinde kredi olduğunu ancak bunun yeterince kullandırılamadığını söyledi.

2010'un bankalar açısından büyümenin geri geldiği ve makul karlılık düzeylerinin korunduğu bir yıl olacağını öngeren Özince "Ekonomik büyümeye paralel olarak kredi talebinde de kısmi artış bekliyoruz. Bankaların elinde kredi var ve bunu yeterince kullandıramıyoruz. Bankalar kredibilite doğrultusunda kredi verir. Krediyi hak etmek için kredibilite gerekli. Ekonomik faaliyetlerin daha hızlı canlanabilmesi açısından kredilerin çok acil olarak büyümesine ihtiyaç var. Ancak kredibilite 2010'da da kredilendirmede önemli bir ölçüt olacak" dedi.

Krediler Büyüyecek

Sektördeki sorunlu kredilerin 2001 sonrasındaki gibi miktar bakımından büyük olmadığını, ancak adet olarak büyük olduğuna işaret eden Özince, "2010'da tedrici de olsa kurumsal ve bireysel segmentte kredi büyümesi bekliyoruz. Kredi portföyü kalitesinde büyük ölçüde bozulma yaşanacağını zannetmiyoruz" dedi. Özince, İş Bankası olarak 2010'da kredilerde yüzde 14 büyüme beklediklerini belirtti.

Yurtdışında tahvil ihracını düşünürüz

Özince, bankanın tahvil ihracına ihtiyacı olduğunu ve uluslararası piyasalarda bu ihracı yaptığını belirterek, piyasaların uygun olması durumunda da yurtdışında yeni bir tahvil ihracı düşüneceklerini ifade etti.

Özince, son günlerde tartışılan banka tahvil ihraçlarına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) şu aşamada izin vermemesi ile ilgili olarak da "Unutmayınız ki Türkiye Cumhuriyeti bankaları devletiyle faiz rekabetine girişecektir. Ondan yüksek faiz vermesi gerekecek. Oradan aldığı parayı ne yapacaktır? BDDK bunu tabii ki düşünecektir. Yetki, yetkisizlik tabii ki öyle şeyler tartışılmaz. Bunun en doğrusunu da BDDK bilir" değerlendirmesinde bulundu.

60 şube açıp en az bin kişi alacağız

Bankanın 2010 planlarına ilişkin de bilgi veren Özince, 60 yeni şube açmayı ve asgari bin yeni istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Özince "Balkanlarda fırsat kolladığımız tereddütsüz. Doğu'da mevzuat yönünden sorunlar, bu coğrafyada ise büyük avantajlar var" dedi.

Kaynak: Sabah