Malatya 2013'de de Konut Kredisi Kullandırımında İlk Sırada

20/05/2013

Malatya 2013'de de konut kredisi kullandırımında birinciliğini korudu

Malatya 2013'de de konut kredisi kullandırımında birinciliğini korudu

2012 yılında da konut kredileri kullandırımında ilk sırada yer alan Malatya, 2013'de de birinciliğini korudu. KrediPazari.com’un  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)  2013 yılı ilk çeyreği verilerinden yararlanarak elde ettiği bilgilere göre Doğu Anadolu Bölgesinde en çok konut kredisi kullandırımının gerçekleştiği il Malatya oldu.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin birincisi Malatya’da 593 milyon 463 bin TL konut kredisi kullandırımı gerçekleşti. Bölgedeki toplam kullandırılan kredinin dörtte birini oluşturan il, yatırımda konuta verdiği önceliği elden bırakmadı.

Konut kredisi kullandırımda ikinci ve üçüncülüğü sırada Erzurum ve Elazığ yer aldı. Erzurum bölgedeki konut kredisi kullandırımının %16, 61 ‘ini oluşturuken, Elazığ’da oran, Erzurum’ a oldukça yaklaşarak % 16, 32 düzeylerinde gerçekleşti.

Taşıt Kredisi Kullandırımında İlk Sırayı Erzurum Aldı

Elde edilen verilere göre 2013 ikinci çeyreğinde taşıt kredisi kullandırımda ise ilk üç sırayı Erzurum, Van ve Malatya paylaştı. Erzurum’da 55 milyon 422 bin TL, Van’da 48 milyon TL, Malatya’da ise  40 milyon 515 bin TL taşıt kredisi kullandırımı gerçekleşti.

2012 yılını Türkiye genelinde durgun geçiren taşıt kredileri, Mart 2013 ayı ikinci haftası itibariyle artışa geçti. Mayıs ayında bir haftada % 0.32 büyüyen hacmin Merkez Bankası’nın faiz oranı indirim kararıyla beraber, düzenlenen bahar dönemi taşıt kampanyaları ile artması bekleniyor.

Diğer Tüketici Kredilerinde de Erzurum İlk SıradaTaşıt kredisinde olduğu gibi diğer kredi kullandırımlarında da birinci sırada yer alan Erzurum’da 779 milyom 89 bin TL kredi kullandırımı gerçekleşti. Diğer tüketici kredisi kullandırımlarında 2. Sırada yer alan Malatya bölge toplamının % 15’ini, 3. Sırada yer alan, Elazığ ise % 12’sini oluşturdu.

En Fazla Takipteki Alacaklar Erzurum’da

Takipteki alacaklar sıralamasında da bölgenin % 19’unu oluşturarak en fazla takipte alacağın gerçekleştiği Erzurum’u sırasıyla Malatya ve Elazığ takip etti.  

Toplam Mevduat

Toplam mevduat rakamlarında açık farkla ilk sırayı alan Malatya, bölgedeki toplam mevduatın % 18 ‘ini oluşturdu. %14’lük payla iknici ve üçüncü sırayı Elazığ ve Erzurum aldı.

Şube Sayısı

Bölgede en fazla şube sayısına sahip il 66 şube ile Erzurum oldu. Malatya’da 61, Elazığ’da 48 şube olduğu belirlendi.

Kaynak: KrediPazarı