Malatya Halkı Kredi Borcunu Ödüyor

29/09/2012

Malatya halkı kredi borcunu ödüyor. Batık kredide Türkiye'nin ortalaması yüzde 2.8 iken Malatya'da yüzde 1,8

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya'nın 2012'nin ilk altı ayında en fazla kredi kullanan illerden biri olduğunu belirterek, "Batık kredide Türkiye'nin ortalaması yüzde 2.8 iken Malatya'nın yüzde 1,8' lerde seyrediyor. Buda gösteriyor ki Türkiye ortalamasından iyi bir ortalamaya sahibiz. Kullandığımız 3.5 milyon TL'nin sadece 67 bin TL'si takibe düşmüş. Türkiye ortalamasına vurduğunuzda bu da çok iyi bir durumda olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası aylık olağan meclis toplantısı yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda yapılan toplantının açılışını yapan Meclis Başkanı Sami Payza, ABD'de geçtiğimiz aylarda çekimi yapılan ve internet sitelerinde ön gösterimi olan İslam dinine yönelik hakaretler içeren film sonrası gösterilen tepkilere değindi. Payza yaptığı konuşma da "Tüm bu kınama ve gösterilere rağmen ne hikmetse hala film Youtube'dan kaldırılmadı. Bugün dikkat ederseniz İslam coğrafyalarında hep kaos, gözyaşı savaşlar var. Biz bu coğrafyada birbirimizi öldürürken gayri Müslümler kendi görevlerini yapıyor ve amaçlarına ulaşıyorlar. Kürdün, Türk'e, Türkün Araba hiçbir üstünlüğü yoktur. İslam değil kan dökmeyi kalp kırmayı bile yasaklamışken, bunca kanın dökülmesi karşısında 'Allah bizi ayıktırsın' diye dua etmekten başka bir şey demiyorum" şeklinde ifadelere yer verdi.

Daha sonra Yönetim Kurulu çalışmaları ile ilgili olarak Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç tarafından bilgiler verildi. Geçtiğimiz ay içinde yapılan faaliyetlere değinen Erkoç, Malatya'nın kullanılan kredilerin geri dönüşlerinde ciddi bir sıkıntı olmadığını söyledi. Erkoç, Malatya'nın bankalardan altı ayda kullandığı kredi toplamının 3,5 milyon TL olduğunu belirterek, bunun sadece 67 bin lirasının takibe girdiğini bunun ise yüzdelik oranının 1,8 civarında olduğunu söyledi. Erkoç," Türkiye geneliyle kıyasladığımızda genel takip oranı yüzde 2,8 iken Malatya'nın 1,8 lerde olması kentimiz adına sevindiricidir "dedi. Malatya'nın kullandığı Konut kredisinin de oldukça yüksek olduğunu belirten Erkoç şu ifadeleri kullandı,"BDDK verilerine göre 2012 yılının ilk altı ayında Doğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla konut kredisini yine Malatya kullandı. Bölgede 1. 7 milyon TL konut kredisi kullandırılırken bunun yüzde 27'sini Malatya tek başına kullanan bir il oldu. Yine taşıt kredisinde en fazla kredi kullanan illerden biri Malatya oldu. Şu an Malatya'da 120 bin taşıt bulunuyor"

Türkiye'nin yüzde 3'ler civarında da olsa büyümesini sürdürdüğünü belirten Erkoç sözlerine şöyle devam etti." Merkez Bankası">Merkez Bankası'nın da durağan kararı ile piyasalarda bir daralma söz konusu olabilir. Bu nedenle iş adamlarımızın yatırımlarını yaparken daha temkinli hareket etmelerini istiyoruz. Malatya'da özellikle kayısı piyasasında yaşanan bir daralma söz konusu. Bu yıl ürün bol ancak oldukça ucuz. Kaliteli de olmayınca ister istemez üründeki fiyat düşüklüğü herkesi olumsuz etkiliyor" dedi.

ABD'deki İslam'a hakaret içeren filme de değinen Erkoç, Bu konuda Ulaştırma Bakanlığı'nın bir çalışma yaptığını ve bu ve buna benzer gösterilerin internette erişiminin yasaklanacağı haberini aldıklarını kaydetti. Erkoç sözlerini,"Hiç kimsenin başkalarının kutsalına hakaret etme gibi bir özgürlüğü olamaz" şeklinde tamamladı.

Kaynak: Son Dakika