Mayıs Ayı İtibariyle Konut Kredisi Oranları Düşüşe Geçti

17/06/2014

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, 2014 yılının Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren piyasada kredi faizlerinin aylık yüzde 1 oranının altını gördüğünü ifade etti.

Konut kredi faiz oranlarında yaşanan artış inşaat sektörünü yakından etkilerken, konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in üzerine çıkmasıyla birlikte sektörde konut üreten firmalar konut yatırımcılarına yönelik olarak düşük faizli çok özel satış kampanyalarına başlayarak stoklarını tüketicilere sunmaya başlamıştı. Mayıs ayı itibariyle konut kredisi oranları tekrar düşüşe geçmeye başlamıştı.

Konut kredisi faiz oranları ile ilgili açıklamalarda bulunan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi konuya dair, konut kredisi faiz oranlarının bankadan bankaya değişkenlik gösterdiğini açıkladı.

Mayıs'tan İtibaren Konut Kredisi Oranları Düşüşe Geçti

2014 yılının Mayıs ayının ikinci yarısından bugüne piyasada kredi faizlerinin aylık yüzde 1 oranının altını gördüğünü belirten Gökhan Mendi, “Konut kredisi faizlerini genel ekonomik konjonktürde yaşanan gelişmelerle paralel yürüdüğünü ve bunun dışında tutmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.  Gökhan Mendi, “2013 yılında konut kredisi faiz oranlarında tarihin en düşük seviyeleri olan 0.60’lı oranlar ile görülmüştü. Yurtiçi ve yurtdışı ekonomik gelişmeler doğrultusunda kısa sürede 1.10’lu seviyelere çıkan faizler, seçim sonrası gelişmeler ve yurtiçi ve yurtdışı veriler doğrultusunda tekrar %1 seviyesinin altını gördü” iifadelerini kullandı.

Gökhan Mendi yaptığı açıklamada, önemli olanın vatandaşın ev alma kararını vermesi ve bütçelerine en uygun evi bulabilmeleri olduğunun altını çizerken, “Özellikle büyük şehirlerde, kiraların yüksek olduğu lokasyonlarda bireylerin öncelikli motivasyonu ev sahibi olmak yönünde olduğundan kredi faizleri konut sektöründeki hareketlenmeyi belirleyen etkenler arasında görece daha aşağılarda  yer alıyor” şeklinde konuştu.

Konut kredisinin öneminin ev almak isteyen kitlenin segmentine göre değişebildiğini söyleyen Gökhan Mendi, şunları söyledi:

“Peşinatı biriktirebilmiş ve ilk evini alacak tüketiciler için konut kredisi ev sahibi olmak için oldukça önemlidir. Ancak ilk evini almış ve artık yatırım amacıyla ev almak seviyesine geçmiş tüketiciler için konut kredisinden daha farklı finansman modelleri de gündeme geliyor. Bu sınıftaki tüketiciler  konut kredisini  ancak cazip bir faiz oranı buldukları takdirde tercih etme yoluna gidiyorlar.”

Yüzde 1’in Altında Olan Konut Kredisi Sınır

Konut kredisi faiz oranlarında yüzde 1’in altını psikolojik bir sınır olarak görülebileceğini ifade eden Mendi, “Hesaplama yapıldığında 100.000 TL’lik 120 ay vadeli bir kredi için 1.01 ile 0.99 faizleri arasındaki aylık taksit farkının, konut kredisi hesaplama yapıldığında sadece 14 TL olduğu görülüyor. Bu fark ev alma kararını negatif etkileyecek bir meblağ değil” dedi.

TEB olarak bu dönemde uzun vadeli konut kredisi fiyatını %1’in altına çeken ilk banka olduklarını vurgulayan Mendi, “Bu aksiyonun konut kredisi başvurularına etkisini ertesi gün gördük, şubelerimize günlük gelen konut kredisi başvurusu 2 kat arttı” diye konuştu.

Kaynak: Elazığ Haber