Merkez Bankası Faiz İndirimi Konusunda Aceleci Davranmamalı

13/09/2017

Sabah Gazetesi yazarlarından Kerem Alkin, bu haftaki yazısında, Kasım ayına kadar TCMB'nin faiz indirmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirtti.

Sabah Gazetesi yazarlarından Kerem Alkin, bu haftaki yazısında, Kasım ayına kadar TCMB'nin faiz indirmesi konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirtti. Yüzde 6.95 ile 7.35 arası öngörülen 2. çeyrek GSYH büyüme verisinin yüzde 5.1'e geldiğini, sanayi üretimi ile sanayinin ürettiği katma değer arasındaki ilişkinin yeni GSYH hesaplama metodu ile artık anlaşılan haliyle işlemediğini belirtten Alkin, 2015, 2016 ve bilhassa 2017'nin 1. çeyrek büyüme verilerini birlikte ele alarak yapılan tahminlerin tutmadığını açıkladı. Alkim yazısında ayrıca şu konulara yer verdi:

Açıklanan Temmuz ayı sanayi üretim verisi ve öncü göstergeler, 2. çeyrekte tutturamamış olsak da, yüzde 7 civarındaki büyüme öngörümüzü 3. çeyreğe taşımamızın anlamlı olacağını gösteriyor. Bu durumda, Hükümet'in 2017 için yüzde 4.4 düzeyindeki büyüme hedefinin rahatlıkla yakalanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Ancak, 3. çeyrek için büyüme tahminleri şimdiden iddialı olsa da, ekonomistlerin ve iş dünyasının 4. çeyrek büyümesiyle ilgili telaşı da erkenden başladı. Tedbir alınmaması halinde, 4. çeyrekte büyümenin çok düşük gelebileceğine dair bir öngörü telaşı gözlemlenmekte. Tedbirler de, doğal olarak, çeşitli sektörlere sağlanan vergi avantajının yıl sonuna kadar uzatılmasıyla başlıyor.

Sonrasında, Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) imkânlarının arttırılması, reel sektöre yeniden kaynak aktarılması ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi adına, TCMB'nin bir an önce faiz indirmesi gerektiğine yönelik çeşitli görüşlerin dile getirildiğini gözlemliyoruz. Bu noktada, önceliklerin birbirine karışmaması adına, gıda ve temel mal-hizmet fiyatlarının bir türlü sakinleşmemesinden kaynaklanan enflasyon baskısını bir an önce azaltacak yapısal tedbirlerin gerekliliğinin, TCMB'nin faiz indiriminden daha önemli olduğunu vurgulamam gerekir. Türkiye'nin önümüzdeki 3-4 ay için önceliği, inanın, işsizlikten çok daha kritik bir konu olarak enflasyonun seyri. Yıl sonuna kadar yıllık enflasyonu, başarabilirsek, yüzde 8 ve altına çekecek ciddi bir hamle, faizlerin de en az 2-2.5 puan düşmesini sağlayacaktır. Bu da, kredi maliyetlerinin düşmesine bağlı olarak, büyümeyi olumlu yönde destekleyecektir.

TCMB uzmanlarının hesaplamaları, TL'nin dolar-euro sepet kura her yüzde 10'luk değer kaybının, 2 yıllık bir birikimle, enflasyonu 1.7 puan artırdığını gösteriyor. TL 2015'te yüzde 12.5, 2016'da yüzde 11, 2017'de ise yüzde 20 değer kaybetmiş. Enflasyon bu kadar yüksek seyrederken, TCMB'nın sıkı para politikası, TL'nin değer kazanmasıyla da, enflasyonla mücadeleye destek oluyor. Sepet kurun gerilemesi için, döviz üzerindeki para politikası basıncının devam etmesi gerekiyor. Aman, Kasım ayına kadar TCMB'nin faiz indirmesi konusunda acele etmeyelim.

Kaynak: Sabah