Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tuttu

24/10/2014

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faiz oranını %8,25 düzeyinde sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faiz oranını %8,25 düzeyinde sabit tuttu. Faiz oranlarıyla ilgili yapılan açıklamaya göre TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit kaldı.

Gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 11,25’te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faizi yüzde 10,75’te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,5’te sabit bırakıldı. Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır ve borç verme faiz oranı yüzde 12,75’te sabit bırakıldı.

Kredi Büyüme Hızları Makul Düzeylerde Seyrediyor

Sıkı para politikası duruşunun devam etmesi ve alınan makro ihtiyati önlemlerin de etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilen kurul, yaptığı açıklamada, zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği kaydetti. Aynı açıklamada, “Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Ancak çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Yeniakit