Merkez Bankası Faiz Oranlarını Açıkladı

07/03/2018

Merkez Bankası faiz oranlarını açıkladı

TCMB karar metninde, öncekinden farklı olarak enflasyonun ana eğilimindeki katılığa ve çekirdek enflasyonun yüksek seyrine vurgu yapılıyor.

Merkez Bankası, yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi ve geç likidite penceresi faiz oranı % 12.75’te bırakıyor.

Enflasyon Katılık Gösteriyor

TCMB, öncekinden farklı olarak enflasyondaki ana eğilim katılığına ve çekirdek enflasyonun yüksek ilerleyişine vurgu yaptı.

PPK sonrası yapılan açıklamaya göre son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruyor, iç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürüyor.

Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor. Ana eğilime ilişkin göstergeler katılık sergilerken çekirdek enflasyonun yüksek seyrettiği gözleniyor. Bu çerçevede Kurul, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar veriyor. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanıyor. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülüyor. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabiliyor.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanması gerkiyor.

Dolarda Önemli Değişilik Yok

Karar öncesi 3.7980 seviyesinde seyreden dolar/TL, faiz kararı sonrası 3.8030 seviyesine yükseldi. Dolar, gün içerisinde 3.7915 - 3.8080 bandında işlem görmeye devam ediyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi