Merkez Bankası Faiz Oranlarını Sabit Tuttu

24/10/2013

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Ekim ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Ekim ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5′te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5′te; borç verme faiz oranını yüzde 7.75′te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75′te sabit tuttu.

PPK’nın, gerçekleştirdiği Ekim ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranları için aldığı kararları açıkladı.

Buna göre Ekim ayı toplantısında sürpriz bir karar almayan Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5 düzeyinde sabit tuttu. Nisan 2013′te yüzde 5 düzeyinde olan politika faizi oranı, Mayıs ayında 50 baz puanlık indirimin ardından yüzde 4.5′e gerilemişti. Politika faizi son 6 aydır bu düzeyini koruyor.

Borç Verme Faiz Oranı Değişmedi

Kurul, bugünkü toplantısında Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5; gecelik borç verme faiz oranını yüzde 7.75, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75 düzeyinde sabit tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır olarak koruyan Kurul, borç verme faiz oranını ise yüzde 10.25′te sabit bıraktı.

Cari İşlemlerdeki İyileşme Sürecek

Kurul, son dönemde açıklanan verilerin yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğuna dikkat çekti. Mevcut politika çerçevesinin cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Kurul, temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceğini öngördü. Kurul, bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmininde bulundu.

Enflasyondaki Düşüş Devam Edecek

Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklentisini dile getiren Kurul, son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğini öngördü. Bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin yakından izlendiğine işaret eden Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağının altını çizdi.

TL Likidite Politikasında Sağlanan Öngörülebilirliğin Devamı Sağlanmalı

Fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelerin yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamaların yapılmaya devam edileceğini bildiren Kurul, bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasında sağlanan öngörülebilirliğin sürdürülmesinin önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Tellal