Merkez Bankası'nda Faiz İndirimi Beklentisi

15/05/2013

Bu haftanın en önemli beklentilerden biri Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından nasıl bir karar çıkacağı yönündedir.

Bu haftanın en önemli beklentilerden biri Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından nasıl bir karar çıkacağı yönündedir.

Dün AA Finans, ekonomistler arasında bir anket yaptı. Bunun sonuçlarına göre piyasa profesyonelleri hem politika faizinde hem koridorda indirim bekliyorlar. Ankete 16 ekonomist katıldı. Sonuçlara göre yüzde 5 seviyesinde olan politika faizinde 25 baz puan indirim bekleniyor.

50 Baz Puan İndirim Diyen Var

İlginçtir, çok önemli sayıda ekonomist, 50 baz puan indirim öngörüyor. Ama medyan adı verilen ortanca değer 25 baz puanlık bir indirimi işaret ediyor. Ankete katılan 16 ekonomistten 8'i, MB'nin yüzde 7 olan borç verme ve yüzde 4 olan borçlanma faiz oranlarında 50 baz puanlık indirim beklerken, 8 ekonomist de 25 baz puanlık indirim beklediğini kaydetmiş.

Çok Önemli Adımlar

Aslında sıradan vatandaş için çok da önemli değilmiş gibi görünen bu 25 veya 50 baz puanlık indirimler, ekonominin geneli ve bankacılık finans sistemimiz için çok önemli anlamlar ifade ediyor.

TCMB tarafından yayınlanan son verilere göre, reel ekonomik kesim dediğimiz, küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi faizlerinde yaklaşık 2.5-3 puan arasında indirim gerçekleşmiş.

Bundan daha bir ay öncesine kadar, (5 Nisan 2013'te) bir işletmenin aldığı kredi için uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı yüzde 12.06 iken (TCMB verileri), 26 Nisan'da yüzde 8.84'e düşmüş. Ama 3 Mayıs'ta yüzde 9.94'müş. Ocak ayının ilk haftasında ise ticari kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz yüzde 12.54'müş.

Taşıt Kredilerinde Artış Var

Konut kredileri Ocak ayından bugüne yıllık bazda yüzde 9.90 seviyesinden 9.03'e inmiş. Fakat önemle vurgulayalım ki, bu oranların içinde dosya masrafları yok. Bunlar hesaba katılırsa, konut kredisi de yüzde 11- 12'ye çıkabiliyor.

İlginç nokta ise 3 Mayıs itibariyle taşıt kredisi faiz oranlarında ciddi artış var. Talep artmış olabilir. Eğer yarın Merkez Bankası yeniden faiz indirirse, bunun kredilere yansıyıp yansımadığını takip edeceğiz.

Kaynak: Bugün