Merkez Bankası'ndan Faiz İndirim Sinyali

16/09/2014

Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı, 5. İstanbul Finans Zirvesi"nde yaptığı konuşmada faiz indirimi yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı, 5. İstanbul Finans Zirvesi"nde yaptığı konuşmada faiz indirimi yapılabileceğinin sinyalini verdi.

KrediPazari.com'un Anadolu Ajansı'ndan elde ettiği bilgilere göre, döviz depo piyasasındaki bankalara borç verme faizi konusunda açıklamalar yapan Başçı, faiz oranlarının kalıcı bir şekilde düştüğünü ve Amerika'da faiz oranlarının %4'ü geçmeyecek seviyelerde olduğunu belirterek global duruma bakıldığında Türkiye'deki %10 seviyelerindeki oranların fazla olduğunu kabul ettiklerini belirti. Başçı, son borç verme faizinin kalıcı şekilde bir miktar indirilmesi sağlanabilirse, belki faiz oranlarında bir miktar indirimin düşünebileceğini açıkladı. Yaptığı açıklamalarla Merkez Bankası'nın Türk bankalarının arkasında olduğunu ifade eden Baiçı, Türk bankalarının likiditelerinin sağlam olduğunu ve yabancı finansörlerden korkmamaları gerektiği mesajını verdi.

Hedeflenen yüzde 9'luk faizin büyük ihtimalle kalıcı olacağını açıklayan Başcı, Fed'in 2006 yılında %5,25'e kadar kısa vadeli faizleri artırdığını, şimdi ise % 4'e kadar arttıracağını, dolayısıyla aradaki 1 puanlık farkın, borç verme faizimizi gözden geçirmemize olanak sağlayabileceğini ve konunu Para Politikası Kurulun'da değerlendirileceğini belirtti.

Kaynak: KrediPazarı