Merkez Bankası'nın Kararı Yerinde

29/07/2013

(BTSO) Başkanı İbrahim Burkay piyasada mevduat kredi ve bono faizleri artmıştı. Merkez Bankası piyasadaki faizlere uyum sağladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, faiz koridoru üst bandının 75 baz puan artırılarak yüzde 7,25'e çıkarılmasına ilişkin Merkez Bankası'nın piyasa ve reel kesimin beklentileri doğrultusunda hareket ettiğini söyledi. Özellikle döviz kurlarındaki artışı dizginlemek için zaten hafta başında faizleri artıracağına ilişkin bir işaret vermişti. Beklenildiği gibi de 0.75 puanlık bir faiz artışına gitti. Böylece kurlarla faiz oranları arasında daha istikrarlı bir dengeyi tesis etmeyi hedefledi. Özellikle kurlarda, sepet kurda 2.20'yi gözeten Merkez Bankası bunu sağlamak için bu faiz artışını gerçekleştirdi" dedi.

Piyasadaki faiz oranları üzerinde artış etkisi beklemediklerini dile getiren Burkay, "Çünkü zaten piyasada mevduat kredi ve bono faizleri artmıştı. Merkez Bankası piyasadaki faizlere uyum sağladı.

Ayrıca, açıklamada enflasyona önemli bir vurgu var. Kurların daha fazla artarak enflasyonun yükselmesini istemediğini de açıkça ortaya koydu ve bir süre daha enflasyonu hedefler çerçevesine çekmek için sıkılaştırma politikasına devam edeceği izlenimi veriyor. Merkez Bankası bu adımı ile finansal istikrarı ve fiyat istikrarını birlikte gözeterek ekonominin aktörlerine güven verdi" diye konuştu.

Kaynak: Bursa da Gündem