Merkez Faizleri Değiştirmedi

02/12/2013

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında değişiklik yapmadı.Kurul, bankalar arası para piyasası ve borsa İstanbul repo–ters repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranlarını sabit tuttu.

Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısında Merkez Bankası borç verme faiz oranı yüzde 7,75, Bankalar arası para piyasasında saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 oldu.

Yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu belirten Merkez Bankası, temkinli para politikasının kredi büyüme hızını daha makul seviyeye düşüreceğine dikkat çekti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 olarak sabit tutuldu.

Böyle giderse cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini öngören banka, para piyasasındaki oynaklığı gidermek için bir ay vadeli repo ihalelerine de son verildiğini açıkladı. Merkez Bankası, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Kurul, bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin sınırlandırılması için temkinli duruşun güçlendirilmesine ve para piyasası faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılmasına karar vermiştir. Bu amaçla bir ay vadeli repo ihalelerine son verilmiştir. Böylelikle, bankalar arası para piyasasındaki gecelik faiz oranlarının yüzde 7,75’e yakın seviyelerde oluşması sağlanacaktır. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtmiştir.”

Kaynak: Milliyet