Mevcut Evi Satmadan Krediyle Yeni Ev Sahibi Olma Fırsatı

19/03/2013

Mevcut evi olanlar konut kredisi kullanarak yeni ev sahibi olabilirler. Ancak banka tüketiciye, satın alınacak konutun ekspertiz değerinin %75'ine kadar kredi kullandırabilir. Kalan %25'lik kısmın tüketici tarafından nakit karşılanması gerekir.

Evini değiştirmek isteyenler nasıl yeni ev sahibi olur? Mevcut evi olanlar konut kredisi kullanarak yeni ev sahibi olabilirler. Ancak banka tüketiciye, satın alınacak konutun ekspertiz değerinin %75'ine kadar kredi kullandırabilir. Kalan %25'lik kısmın tüketici tarafından nakit karşılanması gerekir. Nakti olmayan tüketici; nakit sağlayabilmek için aşağıdaki 5 yönetemden birini deneyebilir:

1. Mevcut evini acil satışa çıkarabilir. Bu yöntemde ev değerinin altında satılabilir ve tüketici zarar edebilir.

2. Mevcut ev ipotek gösteilerek bireysel finansman kredisi kullanılabilir. Kullanılacak kredinin kredi faiz oranı, konut kredisi faiz oranı ile ihtiyaç kredisi faiz oranı aralığındadır.

3. İhtiyaç kredisi kullanabilir.

4. Tanıdıklardan borç alınabilir.

5. Bankaların diğer kredi ürün seçeneklerini değerlendirilebilir.

Tüketici, nakit ihtiyacını karşılamak için yukarıda belirtilen 5 yöntemden biri veya birkaçına başvurulabilir. En ideal seçenek, mevcut evin satış değeri üzerinden satılması ve eş zamanlı konut kredisi kullanılarak yeni evin satın alınmasıdır. Uygulamada çoğu zaman istenilen zamanda mevcut ev, değerinden satılamamakta ve acil satışlardan dolayı tüketici zarar etmektedir.

Dönem dönem bankalar bu tip durumlar için yeni ürünler geliştirmekte ve tüketicinin ihtiyacına yönelik çözümler sunmaktadır.

KrediPazari.com'un edindiği bilgilere göre DD Morgage'ın başlattığı yeni kampanya ile mevcut evin acil olarak satılmasına gerek kalmadan konut kredisi kullanılarak yeni bir ev satın alınabiliyor. Satın alınacak yeni ev ile birlikte mevcut ev de teminat verilerek yeni evin ekspertiz değerinin %100’üne kadar kredi kullanabilme fırsatı olan kampanyada, kullanılacak kredinin bir kısmı nakit akışa göre tek seferde ödenerek  6, 12, 18 veya 24 ay ödemesiz dönemli tek taksitli bir kredi olarak, kalan kısmı ise diğer ürünlerden biri ile kullanabiliyor.

Konut Kredisi Kullanım Koşulları

1) Mevcut ev için kullanılacak tek taksitli kredide maksimum 300.000 TL'yi geçmemek kaydıyla 

mevcut evin ekspertiz değerinin;

- 6 ay vadeli tek taksitli kredide %75’ine,
- 12 ay vadeli tek taksitli kredide %70’ine,
- 18 ay vadeli tek taksitli kredide %65’ine,
- 24 ay vadeli tek taksitli kredide ise %55’ine kadar kredi kullanabilyor.

2) Satın alınacak yeni ev için, kredinin tek taksitli krediden kalan kısmını oluşturan “Klasik” ürünlü kredide ise kullılan tek taksitli kredi sayesinde aylık taksit tutarları azaltılabiliyor.

Kullanılacak Konut Kredisinin Özellikleri

- Konut kredisi başvurusu için kefil istenmemektedir, ancak yapılacak değerlendirme sonucuna ya da ihtiyaca bağlı olarak ilave kefil,ortak borçlu, teminat veya belge talep edilebilir.

- Kredi  kullandırımı esnasında doğacak olan tüm masraflar (ekspertiz bedeli hariç), DD Mortgage’ın belirlediği azami kredilendirme oranını geçmemek şartıyla, kullandırılan krediye dahil edilerek, kredi faiz oranında ve vadesinde taksitler halinde ödenebilir.

- Konut kredisi ürünlerinde kredi açılış, kukuki hizmet ve ekspertiz bedeli ödenir.

- Standart kredilendirme oranı, maksimum vade, maksimum kredi tutarı ihtiyaca bağlı olarak farklılık gösterebilir.

- Tapu işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yaptırmanız gerekmektedir.

- Sabit faizli kredilerde taksitlerin erken ödenmesi durumunda, erken ödenen tutarın %2’si oranında erken ödeme ücreti alınır.

- Konut alımı amacı ile 18 yaşından büyük gerçek kişiler tarafından kullanılabilir.

- Konut kredisi kullanırken Zorunlu Deprem Sigortası DASK’a ek olarak hayat sigortası ve 
konut sigortası yapılır.

DD Mortgage Konut Kredisinin Avantajlarları

- Mevcut konutun acil satılmasına gerek kalmaz, konutun değerden satma fırsatı yaratılır.

- İki ev de teminat verilerek, toplam ekspertiz değerinin %75'ini geçmeyecek şekilde, yeni evinizin değerinin %100’ü kadar kredi kullanabilir.

- Mevcut ev satıldığında ödemesiz dönemli kredi erken ödeme ücreti ödemeden erken kapatılabilir,  sadece kredi kapattığınız gün itibariyle işleyen faiz tutarı ödenir.

- Mevcut ev kredi kullanıldığı zamanda belirlenmiş olan değerinin üzerinde satılması halinde elde edilecek fazladan nakit ile, istenirse kalan krediye ara ödemeler yapılabillir. Böylece hem taksit tutarları düşürülebilir hem de kredi vadesi kısaltılabilir.

Örnek Konut Kredisi Hesaplama

Örneğin;
 mevcut evin değeri: 120.000 TL
, satın alınacak yeni evin değeri: 240.000 TL
, 120.000 + 240.000 = 360.000 TL (İki evin toplam değeri);

360.000 x %75= 270.000 TL (maksimum) tutarında konut kredisi kullanılanılabilir. Satın alınacak ev 240.000 TL olduğuna göre, 240.000 TL’nin %100’üne kredi kullanabili. Yeni alınacak evin tamamı yani 240.000 TL “Klasik” ürün ile 120 ay vadede kredilendirildiğinde konut kredisi hesaplama ile aylık taksit tutarı 3.071 TL ye karşılık gelir. 
Oysa, mevcut evin ekspertiz değerinin %75’ine kadar 6 aylık tek taksitli bir kredi kullanıldığında (120.000 x %75) 90.000 TL’lik bir kredi kullanılmış olur ve bu kredi için ayrı bir taksit ödemesi bulunmamaktadır.

Herhangi bir erken ödeme cezası olmaksızın 6 ay içerisinde istenildiği zaman faizi ile birlikte bu tutar kapatabilir. Tek taksitli kredi için 6 ay sonunda ödenmesi gereken tutar 94.266 TL’dir.

Böylece kalan 150.000 TL’lik tutar için “Klasik” ürün kullanılmakta ve 120 ay vadeli bir kredi için aylık taksit tutarı 1.920 TL’ye düşmektedir.

Kaynak: KrediPazarı