Mevduat Faiz Oranlarında Artış

12/09/2013

Bir ay önce 100 bin liralık mevduattan bir ay vadede net 419 lira kazanan banka müşterileri 593 lira kazanıyorlar.

Para piyasası kurumsal ve bireysel banka müşterileri açısından hareketli günler yaşıyor. ABD Merkez Bankası Fed’in “Faiz yükseltiyorum, piyasaya kademeli olarak daha az likidite vereceğim’ açıklamasından sonra uluslararası piyasalarda daha önce gelişmekte olan ülkelere giden para bu ülkelerden ABD’ye gitmeye başladı.

Yurtdışında terse dönen piyasa dengeleri iç piyasada tansiyonlu gelişmelere neden oluyor. Türkiye’de Merkez Bankası’nın (MB) sıcak para çıkışını önlemek için faiz yükseltmesi ve TL’nin dolara karşı değer kaybını önlemek için dolar satmasıyla birlikte bankalar da mevduatlarını güçlü tutmak için harekete geçtiler. Önemli sendikasyon ödemeleri olan bankalar, mevduat faiz oranlarını artırmaya başladı.

Fed’in hareketi öncesinde aylık mevduat faiz oranları yüzde 5’ler 6’larda olan bankalar bu faiz oranlarını yüzde 8’e kadar yükseltti.

Artış Beklentisi Var

Bir ay önce 100 bin liralık mevduattan bir ay vadede net 419 lira kazanan banka müşterileri 593 lira kazanıyorlar.

Bankalar mevduata e-mevduat üzerinden daha fazla faiz ödüyor. İnternet üzerinden açılan TL mevduat hesaplarına kimi bankalar yüzde 8.75 aylık faiz veriyor.

İç piyasada gecelik faiz olarak bilinen günlük faiz oranları (repo faizi), yüzde 6.50’a dayandı. Yüzde altı ve altının üstü olan gecelik faizler birkaç hafta önce yüzde 4 seviyesindeydi. Gecelik faizler için konuşulan resmi olmayan rakamlar ise daha yüksek. Bir hafta önce yüzde 9.30 olan aylık tezgahaltı mevduat faizleri ise 9.50’nin üstüne çıktı, yüzde 10’a çıkma beklentisi var.

Tasarrufçuların ilgisini çekmek için faiz oranlarını artıran bankalar, faiz yarışında tezgahaltı faizi de kullanıyor.

Denge Oluşumu Etkiliyor

Birbirlerine müşteri kaptırmak istemeyen bankalar resmi olmayan faizin üzerinde faiz vererek müşteri tutmaya çalışıyorlar. 100 bin TL’nin üzerindeki mevduata yüzde 7’den başlayan faizler veren bankalar, müşteriyle yapılan pazarlıklarda bu oranları yüzde 9’un üzerine çıkardı.

Piyasadaki beklentiler, Türkiye’deki para çıkışına bağlı olarak faiz artışının devam edeceği yönünde. Önümüzdeki aylarda ABD’nin piyasadaki likiditeyi çekmeye devam etmesini bekleyen bankaların mevduat faiz oranlarını yükseltmeye, yüzde 10’lara çıkarması bekleniyor.

Bu beklentiler, tasarruf sahiplerinin kararlarını verirken, iç piyasanın yanısıra dış gelişmeleri takip etmesi gerektiğini gösteriyor.

Kaynak: Milliyet