Mevduat Maliyeti Düşerse Kredi Faiz Oranları da Düşer

04/04/2016

Mevduat maliyeti düşerse kredi tarafında da düşüş olacaktır. Ama mevduat maliyetlerinin düşmesi likidite şartlarıyla alakalı.

Merkez Bankası’nın faiz indirebileceği bir trendin başladığını söyleyen TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, belirsizliklerin azaldığını ve iç siyasette istikrar olduğunu söyledi. Leblebici, belirsizlikler azaldıkça Merkez Bankası'nın klasik politikaya geri döneceğini belirterek, "Faiz indirim trendinin başındayız" dedi.

Faiz İndirimleri Devam Eder mi?

Merkez Bankası'nın elindeki veri setiyle, bizim elimizdekiler paralellik arz etmiyor. Onlar küresel piyasaları daha iyi takip ediyor, toplantılara katılıyor. Merkez Bankası'nın bugüne kadar genel olarak yanlış karar vermediğini düşünüyorum. Son faiz indirim kararı da bana göre doğruydu. Aslında baktığımızda Merkez Bankası'nın faiz indirebileceği bir trendin başındayız. Bunun ana sebebi geçmişe oranla gelişmekte olan piyasalara bir akım var.

Enflasyon Ne olur?

Enflasyon 9'a yakın seyrediyor ama 
burada yanlış bir bakış var. Bunlar geriye yönelik enflasyonlar. İleriye bakmak daha doğru. Petrol fiyatlarındaki baskı ortadan kalktı. Döviz kuru hep yukarı gidiyordu, o da tersine dönmüş durumda. Ben önümüzdeki ay enflasyonun kötü gelmeyeceğini düşünüyorum. Sebze-meyve fiyatları gibi sebeplerde de iyileşmeler oldu. Tarım bu yıl daha iyi geçti, don olmadı. Burada maliyet enflasyonuna yapacağınız aksiyon ile talep enflasyonuna yapacağınız arasında farklılıklar var. Yani talep enflasyonunda faizi yukarıda tutabilirsiniz ama maliyet enflasyonunda o kadar tutmanız gerekir mi? Bu soru işareti.

Kredi Faiz Oranları Düşer mi?

Mevduat maliyeti düşerse kredi tarafında da düşüş olacaktır. Ama mevduat maliyetlerinin düşmesi likidite şartlarıyla alakalı. Likidite şartları değişir mi? Değişir. Reform lafını iyi işler ve yüzeye çıkarırsak yatırımcı için pozitif olur. İçeriye para gelmeye başlar, onlar para getirirse faiz de düşer. Jeopolitik risklerde de bence durum kötüye gitmiyor. İç siyasete dair bir risk primi hissetmiyorum. Orada bir istikrar var.

KOBİ Kredileri Yönetilebilir

Kredilerin erken çağrıldığını düşünmüyorum. Bankacılık sektörü elinden geleni fazlasıyla yapıyor. KOBİ kredilerinde de bir sıkıntı görmüyorum. Yönetilemeyecek bir şey yok.

 Konutta toplamda bir sorun yok ama çok borçlu firmalarda ufak tefek problemler var. 2016 ilk çeyrekte kısmen satışlarda yavaşlama var ama bunu problem olarak görmüyorum.

Kaynak: Sabah