Mortgage Kredisi Satanlar ve Gayrimenkul Satanlar Dikkat

08/10/2010

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tapuda 'işlemlerin öne alınması, 'sürecin hızlandırılması' gibi rüşvet iddialarını önlemek icin Internet'i kullanacak.

tapu_02Bilge Özdemir'in Haberi

Bugünü bekleyen problem ise; tapuda 'işlemlerin öne alınması, sürecin hızlandırılması' gibi rüşvet iddialarının en fazla gündeme geldiği unsurları ortadan kaldırabilmek için tapuda geçilecek '' randevu sistemi '' uygulaması.

Tapu Kadastro yetkilileri; pilot uygulamanın başladığı randevu sistemi için 2 farklı yöntem üzerinde çalıştıklarını belirtiyorlar :

İnternet üzerinden işlemin yapılacağı gün ve saate ilişkin randevu alınması.

Sadece pilot yerlerde uygulanan internet sisteminde, vatandaşın internetten randevusunu alması, evraklarını tamamlaması ve verilen saatte müdürlüğe gidip, işlemlerini yaptırması hedefleniyor.

Tapu müdürlüklerindeki numeratörden işlem sırası belirlenmesi

Vatandaşın Tapu müdürlüğe gelerek, numeratörden numara alması ve başvuru masasına  evrağını teslim etmesi hedefleniyor.

Evrak başvuru masası üzerinden içerdeki memura veriliyor, memur işi tamamladığı zaman, vatandaşa ' ayni gün; işiniz hazır, harcınızı yatırın, gelin' diye sms'le mesaj gönderiliyor.

Daha sonra vatandaş’ın  harcını yatırıp, belirtilen saatte tapu’ya gelip; evrağını alıp, işlemini “ bitirmesi hedefleniyor..''

Kağıt üzerinde,  sadece “ satan “ ile “ alan “olduğunda mükemmel işleyecek bir sistem.

Ancak; 2000’li yıllar ile bu işlemlerde  “alan “ ve “ satan” kesimine 3.partner eklendi : “ Banka ve finans kurumları ” .

Gayrimenkul sektörünün derinleşmesi ve ivme kazanmasında önemli rol oynayan “ Banka ve finans kurumları “ nı bu çalışma hakkında bilgilendirmek ve bu çalışmaya uygun “ tapu - ipotek sistemi “  geliştirmeye  davet ediyorum. Aksi takdirde mortgage kredili gayrimenkul  alım/satım işlemleri “ kilitlenme noktasına  “ gidebilecektir.

Banka finans kurumlarının, kurum içi hukuk servisi veya dışarıdan hukuk bürolarına verdiği ipotek işlemlerinde, onaylanan mortgage kredilerinde ipotek evraklarının alıcı ve satıcı ile birlikte tapuya verilmesi ve banka adına tapuya gelecek görevlinin organize edilmesi gerekecektir.

Bankalar adına;  bir tapudan diğerine koşturan görevlilerin nasıl organize edilip  tapu’nun SMS ile verdiği randevu saatine  bloke çek ile birlikte yetişebileceği benim için büyük bir merak konusu!  

Bankalar adına; aklıma gelen tek çözüm ise  her bankanın tapu işlemleri için bir görevlisini her gün tapuda bulundurması, bu durumda Türkiye’ de her banka bir görevlisini tapuda görevlendirecek olur ise tapu’da tapucudan çok banka görevlisi olacak. Sanırım ortak ATM çözüm tekniğine burada da ihtiyaç olabilecek. Neyse uyarması bizden, çözümü bulmak banka&finans kurumlarından.

Finans ayağında yaşanabilecek problemler; özellikle “ çoklu satışlar “ yapan projeleri yakından ilgilendirmektedir.

Önerim; pilot uygulama aşamasındaki “  TAPU DEVİR “ İşlemlerini Gayrimenkul proje geliştiricileri ve banka/finans kurumlarının mercek altına almaları ve Tapu   Kadastro Genel Müdürlüğü ile ortak çözüm üretmeleridir.

Kaynak: Emlak Kulisi