Mortgage Riski Kayboldu.Piyasalar Talebe Boğuldu.

12/03/2008

Dünya merkez bankalarının aldığı önlem paketini, uluslararası yatırım bankaları nasıl değerlendiriyor? FED 18 Mart'taki toplantısında faiz indirimen gidecek mi? Dünya borsalarındaki iyileşme ne kadar devam edecek? Şubat ayında bütçe rakamları neden farklı çıktı? İMKB 45 bin direncini aşabilecek mi? Döviz kurları niye gevşiyor? Altındaki düzeltme nereye kadar etkisini sürdürecek? Bu soruların cevaplarını yorum köşemizde bulabilirsiniz.

NECMETTİN BATIREL'DEN ÖĞLE ANALİZİ

ABD Merkez Bankasının, açıkladığı önlemler piyasalarda doping etkisi meydana getirdi. New York borsası 2002 yılından bu yana günlük en hızlı artışını göstererek, yüzde 4 prim yaptı. Asya borsaları yükseldi. Avrupa da şu ana kadar yüzde 1.5 artıda seyrediyor. FED'in özellikle sorunlu mortgage kağıtlarını 200 milyar dolarlık hazine bonosuyla değiştirme kararı çok olumlu algılandı. Böylece şirket ve bankalar ellerindeki bu kağıtları kullanma imkanına kavuşacak.

Uluslararası kredi kuruluşu Fitch, FED'in likidite baskılarını azaltmaya yönelik aldığı kararları olumlu karşıladığını belirterek, teminat olarak kabul edilecek menkul kıymetlerin genişletilmesinin, piyasadaki baskıları azaltacağını ve kısa vadede para akışında düzelme olacağına inandığını belirtti. Resesyon kaygıları kaybolmuş değil. Likidite krizi de tam olarak aşılamadı. Ama bunların çözümü için çok önemli bir adım atıldı. Böylece, kaybolan güven ortamın yeniden kazanılmaya çalışılacak.

ABD'nin en büyük bankalarından Citigroup, değerlerinde düşüş yaşanan 6 hedge fonu kurtarmak için, toplam 1 milyar dolarlık destek sağlayacak. Yatırımcılara, ASTA ve MAT isimleri altında salına bu fonların toplam varlıkları 15 milyar dolar. Maliye Bakanlığı şubat ayı bütçe rakamlarını açıkladı. Buna göre, 2007'de 2 milyar 77 milyon YTL'lik verilen açık, bu yıl 1 milyar 21 milyon YTL fazlaya dönüştü. Yani bütçe dengesinde yüzde 149'luk bir iyileşme sağlandı. Geçen yıl aynı dönemde, 2.9 milyar YTL olan faiz dışı fazla ise 2008 Şubat ayında yüzde 98.5'luk artışla, 5.7 milyar YTL'yi aştı.

Bu güzel tablo yatırımcılara büyük moral verdi. İMKB'deki alımlar genele yayıldı. Endeks, 44 bin 500 direncine ulaştıktan sonra, kar satışlarını 43 bin 900 seviyesinde eritti. Bankalarda yüzde 2 prim var. Holdinglerde yoğunlaşma yaşanıyor. Turkcell'deki hareketlilik dikkat çekiyor. Sabah bölümünü 44 bin 627 puanla artıda geçen endeks, öğleden sonra, 44 bin desteğinin altına inmezse, kapanışı 45 bin seviyesinde yapacak görünüyor.

Döviz cephesine baktığımızda, fon akışı ve yurtdışındaki iyileşme karşısında satışların arttığını görüyoruz. Serbest piyasada dolar 1.218 Euro da 1.872YTL'ye inmiş durumda. FED'in dün açıkladığı yeni yardım paketinin direkt olarak finans kuruluşlarının fonlanmasına yönelik olması, euroya değer kaybettirdi. Açıklanan paketin son dönemde finansal kurumlara yönelik yapılan spekülasyonları sonlandırması bekleniyor. Euro/dolar paritesi 1.53.70 sentten; dolar 103.20 Yen'den işlem görüyor. Uluslararası borsalardaki gerginliğin kaybolması, tahvil alımlarını arttırdı, bileşikler 17.49 düzeyine geriledi.

ABD Merkez Bankasının 18 Mart'taki toplantısında faiz indirimlerini sınırlı tutacağı beklentisi dolara değer kazandırıyor. Bu yüzden emtia fiyatlarıyla birlikte, altın gevşiyor. 969 dolara çekilen onsun, kısa vadede 950 dolara düşeceği öngörülüyor. Kapalıçarşı'da 24 külçenin gramı, 40uruşluk kayıpla, şu anda 37 lira 90 kuruştan satılıyor. Evet görüldüğü gibi piyasalardaki bahar havası etkisini sürdürüyor. Bakalım öğleden sonra nasıl bir seyir hakim olacak? Saat 17.00'de size günün kapanış rakamlarını değerlendireceğim. Yeniden görüşünceye kadar hoşçakalın.

Kaynak: İMedya