Nisan ayında bankalar günlük 2.250 konut kredisi kullandırdı

31/05/2010

Bir yandan konut kredisi faiz oranlarının dip seviyede olması diğer yandan konut fiyatlarında artış olmaması konut satışlarını yeni bir rekora taşıdı

ev_40Kriz nedeniyle cazip hale gelen ev fiyatları ve banka faizlerinin tarihi düşük seviyelere inmesi konut kredisi kullanımında yeni rekor getirdi.

Nisan ayında banka kredisiyle günde 2 bin 250 ev satılırken 2006 yılının efsane rakamı olan günlük 2 bin konutun üzerine çıkıldı. Bankalar her gün yaklaşık 170 milyon liralık konut kredisi kullandırırken, ev satışları ekonominin bir diğer lokomotifi olan otomobil satışlarına yetişti.

Nisan ayında 50 bin konut banka kredisiyle finanse edilirken 55 binlik otomotiv satışıyla kafa kafaya geldi. İç tüketimin en önemli göstergesi olan konut ve oto satışlarındaki rekor seviyeler, ilk çeyrekte çift haneli büyüme bekleyen Türk ekonomisinin ikinci üç ayda da hareketli bir dönem yaşayacağını gösterdi.

Yılın ilk çeyreğinde ayda ortalama 40 bin otomobil satılırken, banka kredisiyle finanse edilen konut satışları 30-35 bin düzeyindeydi.

Kaynak: Sabah