Ödenmeyen Konut Kredisi Borcu Yüzde 33 Arttı

14/06/2017

Son 5 yılda ödenmeyen konut kredilerinde yüzde 33 artış oldu

Türk halkının borca battığı bir kez daha tescillendi. BDDK son alyı yıldır bankalardan kredi kullanan borçlu sayıları ile batık kredi tutarlarında olağanüstü artış olduğunu bildirdi. BDDK'nın Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın sorularına verdiği yanıta göre, 2011 yılından bu yana bankaların kullandırdığı toplam kredi tutarı yüzde 154 artarak 683 milyar liradan 1 trilyon 773 milyar liraya çıktı. Bu dönemde bankalardan kullanılan ihtiyaç kredisi yüzde 90.4 artışla 157 milyara, tüketici kredileri de yüzde 86.6 artarak 411 milyar lira seviyesine çıktı.

Kredi Batıkları Aşırı Yükseldi

Kredilerdeki bu artışa karşılık, vadesinin üzerinden 3 ay geçtiği halde hâlâ ödenmeyen, ödenmesi de pek mümkün görünmediği için takibe alınan kredilerde adeta patlama oldu. BDDK'nın verilerine göre, vatandaşlarla şirketler ödeyemediği için bankaların takibine düşen kredilerin tutarı son 5 yılda yüzde 206 artarak 18.9 milyar liradan 58.1 milyar liraya çıktı. Bu dönemde KOBİ kredileri yüzde 315 gibi olağanüstü oranda artarak 5.2 milyar liradan 21.6 milyar liraya fırladı.KOBİ'lerin yanı sıra bankalardan ticari kredi kullanan şirketlerin ödeyemediği borçlar da yüzde 148 yükselerek 7.1 milyar liradan 17.6 milyar liraya çıktı. Vatandaşın bankalara borçluluğunu gösteren tüketici kredileriyle bireysel kredi kartları da son 5 yılda yüzde 183.6 gibi olağanüstü düzeyde arttı. Ancak vatandaşın batık kredilerinde en büyük patlama ihtiyaç kredilerinde oldu.

Ödenmeyen Konut Kredisi Borcu Yüzde 33 Arttı

Kredi kartı borçlarını kapatmak ve acil ihtiyaçlarını karşılamak için yüksek faiz oranlı ihtiyaç kredisi tuzağına düşen vatandaşların son 5 yılda batırdığı ihtiyaç kredisi tutarı yüzde 362 oranında artarak 2.3 milyardan 10.6 milyar liraya çıktı.

BDDK verilerine göre, son 5 yılda kredi kartı borçlu sayısı 2.2 milyon kişi birden artarak 32 milyon 39 bin kişiye ulaştı. Bu kart sahiplerinin borcu ise 44.8 milyar liradan 49.4 milyar liraya çıktı. Kartta borçlu sayısı yüzde 7, borç tutarı yüzde 10 artarken batığa düşen kredi kartı borcu yüzde 75 civarında artarak 58.5 milyar liradan 102.2 milyar liraya ulaştı. Bu dönemde ödenmeyen konut kredilerinde yüzde 33 artış olurken taşıt kredilerinin batığı artmadı, yüzde 10 azaldı.

Hükümet Acilen Önlem Almalı

BDDK verilerini değerlendiren Aylin Nazlıaka, KOBİ ve bireysel kredilerdeki aşırı kredi batığının ekonominin içine düştüğü acı tabloyu gösterdiğini, yaklaşan ekonomik krizin de ayak sesleri olduğunu söyledi. Hükümetin bu tabloya acilen önlem alması gerektiğini belirten Nazlıaka, “Bu tablo suç oranlarını arttırmakta, depresyon, aile içi şiddet, boşanma, intihar gibi olayları da beraberinde getirmektedir. Önlem alınmazsa vatandaşın cebindeki yangın ülke yangınına dönüşecektir” uyarısında bulundu.

Kaynak: Sözcü