Ramazan'da Konut Kredisi Kullanım Oranının Düştü

07/08/2013

Ramazan ayında konut kredisi kullanım oranının düştüğünü belirten Fatih Tosun, “Konut kredilerinde ilk 6 ayda olumlu bir dönem yaşandı. Ramazan ayı dönemlerini, konut kredileri açısından incelediğimizde, direkt Ramazan ayı faktörünün konut kredileri ve satışlarını olumsuz etkilemediğini görüyoruz' dedi

Ramazan sonrasında tatil nedeniyle sektörde durgunluk beklenirken, firmalar bu dönemi proje hazırlayarak geçiriyor.

Ramazan ayında yavaşlayan satışlarını kampanyalarla destekleyen gayrimenkul firmaları, bu dönemi yeni sezona hazırlık olarak değerlendiriyor. Bayram sonrasında da tatillerin devam etmesi nedeniyle, Ağustos ayını da daha sakin geçirmeyi bekleyen sektörde, yeni projelerin fizibilite çalışmaları ile lansman hazırlıkları yapılıyor. Öte yandan, Ramazan ayı boyunca kampanyalar düzenleyen firmalar, aldıkları olumlu sonuçlar nedeniyle bayramdan sonra da bu kampanyalara devam etmeyi planlıyor.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, bu dönemi mevcut projelerinin teslimlerini yaparak değerlendirdiklerini söyledi.

Lansman Hazırlığı


Durbakayım, şunları söyledi: “Bu dönemde Samandıra’daki Evora Park projemizin teslimlerini yaptık. Tuzla’daki Evora İstanbul’da da yüzde 10 indirim kampanyası yapmıştık. 100 daire hemen tükendi. Ramazanın yaza geleceğini bildiğimiz için plan programımızı ona göre yaptık. Bayramdan sonra da tatiller nedeniyle durgunluk olur. Bu dönemde yeni sezondaki projelerimiz için hazırlık yapıyoruz. Eylül ayından itibaren Afet Yasasıyla ilgili hareketlilik de başlayacak. Biz de Fikirtepe projesini gündeme alabiliriz.”

Arsa Bakmaya Devam

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun ise, müteahhit ve gayrimenkul geliştiricilerin bu dönemlerde de arsa bakmaya, proje fizibilitesi yaptırmaya devam ettiğini ifade etti. Tosun, şunları söyledi:“Ramazan sonrası döneme hazır olarak başlamak isteyen yatırımcılar bu dönemde de çalışmalarını sürdürdüler. Eylül ayının ortasından itibaren ise, sektörde bir hareketlenme başlayacak. Ancak faizlerin artması, konut kredisi kullanımını mutlaka olumsuz etkileyecektir. 2013 yılını başladığımız gibi bitiremeyebiliriz. Arsa sahipleri ve müteahhitlerin, yılın son çeyreğini, hazırlık yaparak tamamlayacaklarını düşünüyoruz.”

Bayram Kampanyaları

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, bu dönemde düzenledikleri kampanyaların dönüşlerini aldıklarını belirterek, “Tüketiciler kampanyalara ilgi gösterdi. Yurtdışı satışları da açılmaya başladı. Temmuz ayında 30 milyon lira ciroya ulaştık. Bayram sonrası için de farklı kampanyalar hazırlıyoruz. Bayram sonrasında İstanbul’un daha da boşalacağını öngörüyoruz. Öte yandan yeni projelerimizin de hazırlıklarını sürdürüyoruz” diye konuştu.

Kredi Kullanımı Azaldı

Ramazan ayında konut kredisi kullanım oranının düştüğünü belirten Fatih Tosun, “Konut kredilerinde ilk 6 ayda olumlu bir dönem yaşandı. Ramazan ayı dönemlerini, konut kredileri açısından incelediğimizde, direkt Ramazan ayı faktörünün konut kredileri ve satışlarını olumsuz etkilemediğini görüyoruz. Yüksek konut kredisi faiz oranları, siyasal gergin ortam, para politikası, Temmuz-Ağustos ayları gibi faktörler bir araya geldiğinde talepte azalma yaşandığını söyleyebiliriz. 2013 yılında Ramazan ayında konut kredi kullanımı geçen yılın altında” diye konuştu.

Kaynak: Emlakta Son Dakika