Samsun Kredi Kullandırımında Karadeniz Birincisi

21/09/2012

KrediPazari.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 2012 ikinci çeyreği verilerinden yararlanarak elde ettiği bilgilere göre Karadeniz Bölgesinde en çok kredi kullanan il Samsun oldu. Samsun, Karadeniz bölgesinde hem konut kredisi, hem taşıt kredisi ve hem de diğer kredi kullandırımlarında ilk sırada yer aldı.

KrediPazari.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 2012 ikinci çeyreği verilerinden yararlanarak elde ettiği bilgilere göre Karadeniz Bölgesinde en çok kredi kullanan il Samsun oldu. Samsun, Karadeniz bölgesinde hem konut kredisi,  hem taşıt kredisi ve hem de diğer kredi kullandırımlarında ilk sırada yer aldı.

Samsun Konut Kredisi Kullandırımında Karadeniz Birincisi

KrediPazari.com’un Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 2012 ikinci çeyreği verilerinden yararlanarak elde ettiği bilgilere göre Karadeniz Bölgesinde en çok konut kredisi kullandırımının gerçekleştiği il Samsun oldu. Karadeniz’nin birincisi Samsun’da 873 milyon 287 bin TL konut kredisi kullandırımı gerçekleşti. Konut kredisi kullandırımında bölgede ikinci sırayı Trabzon, üçüncü sırayı ise Çorum aldı.

Samsun, bölgedeki toplam 4 milyar 608 milyon TL olan konut kredisi kullandırımının %19’unu oluşturdu.

Taşıt Kredisi Kullandırımında  da 1. Sırada Samsun

Elde edilen verilere göre 2012 ikinci çeyreğinde Samsun’da 86 milyon 700 bin TL taşıt kredisi kullandırımı gerçekleşti. Samsun taşıt kredisi kullanımında Karadeniz Bölgesi toplamının %18’in oluşturarak bölgenin birincisi oldu. Taşıt kredisi kullandırımında ikinci sırayı  %12 ile Trabzon, üçüncü sırayı ise %11.8 ise Ordu aldı.

Samsun Diğer Tüketici Kredilerinde de İlk Sırada

Diğer tüketici kredisi kullandırımlarında da Samsun’un ilk sıradaki yerini koruduğu dikkat çekti. Diğer tüketici kredileri kullandırımında Karadeniz Bölgesi toplamımın %16’sını oluşturan Samsun’u sırasıyla %11 ile Zonguldak ve %9.7 ile Trabzon izledi.

Takipteki Alacaklarda Ev Kredileri En Alt Sırada

Konut kredisi takibindeki alacaklar sıralamasında ise Türkiye genelinin % 1.1’ini oluşturan Samsun’da, taşıt kredisindeki alacaklar % 1.15, diğer kredilerdeki ise % 1.63 düzeylerinde gerçekleşti. Takipteki alacak rakamlarına bakıldığında konut kredisi, taşıt ve diğer kredilere göre en az takibe uğrayan kredi türünü oluşturdu.

Rakamlara bakıldığında Karadeniz bölgesinde takipteki alacaklar listesinde de Samsun’un ilk sırada yer alması Samsun halkının geri ödemelerde sıkıntı yaşadığını göstermekte. Samsun Barosu İcra Avukatı Burcu Işıtan’ın verdiği bilgilere göre de Ağustos ayında icra dosyalarınn büyük çoğunluğu kredilerden ve cep telefonu fatura ödemelerinden oluştu.

TÜKODER Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı yaptığı açıklamalarda Samsun’da icra ve haciz olaylarının giderek arttığına dikkat çekmiş, vatandaşları harcamaları konusunda dikkatli olmaya çağırmıştı.

Kaynak: KrediPazarı