Şirketlerde Bireyler Kadar Emlağa Yatırım Yapıyor

09/09/2011

Şirketler ana faaliyetleri dışında kendilerine gelir sağlayan gayrimenkul ediniyor

a33_07Farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler gayrimenkul yatırımında en az bireyler kadar aktif davranıyor. Borsa şirketleri arasında yapılan araştırmaya göre, şirketler ana faaliyetleri dışında kendilerine gelir sağlayan gayrimenkul edinme işinin önemli ölçülere vardırdı.

GYO’lar Dikkat Çekiyor

Halka açık 114 şirketin bilançolarında yatırım amaçlı gayrimenkuller yer alırken, şirketlerin önemli bölümünün gayrimenkullerinin tutarı, 2011’in ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre artış kaydetti. Türkiye’de gayrimenkul zengini şirketlerin başını gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO) ve inşaat şirketleri çekiyor.

Yılın lk çeyreğiyle ilgili araştırmasına göre, elinde en fazla yatırım amaçlı gayrimenkul bulunduran şirket Enka olurken, gayrimenkullerinin tutarı olarak 3,1milyar lira hesaplandı. Onu Torunlar GYO ve İş GYO izliyor.

Holdingler de Alıyor

Yine, Akfen Holding’in gayrimenkul yatırımlarının toplamdeğeri 717 milyon lira. Son dönemde halka açılan İttifak Holding 218 milyon liralık gayrimenkulü ile Koç, Sabancı ve Doğan Holding gibi büyük holdingleri geride bırakırken, medya şirketi İhlas Yayın’ın gayrimenkul yatırımları da 100milyon lirayı buluyor.

Türk Telekom’a Dikkat

Şirketin mali tablolarına göre yatırım amaçlı gayrimenkullerinin tutarı 270 milyon TL. Şirket geçirdiği teknolojik dönüşümle fiziki olarak daha kısıtlı ortamlarda hizmet verme kapasitesine sahip olurken, bu çerçevede elinde ciddi atıl gayrimenkul portföyü oluştu.

Kaynak: Bugün