Son 4 Aylık Dönemde Konut Kredisi Artış Hızı Yavaşladı

13/09/2011

BDDK’nın bankacılık verileri üzerinden yapılan analizlere göre son 4 aylık dönemde, başta konut kredisi ve ihtiyaç kredisi olmak üzere tüketici kredilerinin artış hızı yavaşladı

aa_38Alınan Önlemler ve Yeni Bir Kriz Dalgası Beklentisiyle Tüketici Kredilerinin Hızı Düştü Ancak Taksitlendirilmiş Kredi Kartı Harcamaları Artışa Geçti

Ekonomi yönetiminin cari açığı düşürmek için kredilere getirdiği sınırlama ile yeni bir küresel kriz dalgası beklentisi tüketicinin kredi kullanım alışkanlığını belirgin biçimde değiştirdi. Gelişmelerin etkisiyle tüketici kredisi kullanımını azaltan vatandaş, bunun yerine taksitli kredi kartı harcamalarına yüklenmeye başladı.

Son 4 Ay Önemli Oldu


BDDK’nın bankacılık verileri üzerinden yapılan analizler, son 4 aylık dönemde, başta konut kredisi ve ihtiyaç kredisi olmak üzere tüketici kredilerinin artış hızının yavaşladığını, kredi kartı kullanım hızının ise ciddi biçimde artışa geçtiğini gösteriyor. Oysa, önlemlerin henüz etkisinin hissedilmediği, küresel kriz beklentilerinin de düşük olduğu yılın ilk 4 aylık döneminde tüketici kredileri tam gaz giderken taksitli kredi kartı adeta yerinde sayıyordu.

Tüketici kredileri yılın başından Ağustos ayı sonuna kadar geçen ilk 8 aylık dönemde yüzde 24,5 artarak 160,6 milyar liraya ulaştı. Kredilerdeki artış yılın ilk 4 ayında yüzde 12,5’e kadar yükselirken, ikinci 4 aylık dönemde yüzde 10,7’ye geriledi. Dolayısıyla ikinci dönemde kredilerde yaklaşık 3 milyar liralık bir tasarruf sağlandı.

8 Ayda Yüzde 15,4 Arttı


BDDK verilerine göre, vatandaşın kredi kartından yaptığı harcamalar bu yılın 8 ayında toplam yüzde 15,4 artış gösterdi. Ancak tüketici kredisinin aksine kartta büyük artış Nisan’dan sonraki yılın ikinci 4 aylık döneminde geldi. İlk 4 ayda kart harcamaları sadece yüzde 4,5 artarken ikinci 4 aylık dönemdeki artış yüzde 10,4’e çıktı.

Tehlikeli Tırmanış Var


50,3 milyar liraya ulaşan kredi kartı harcamalarında “tehlike” olarak öne çıkan gelişme ise taksitli kart harcamalarında gözlendi. Taksitli kredi kartı harcamaları, kredi kullanımının hızlandığı yılın ilk 4 aylık döneminde sadece yüzde 3,8 artmıştı. Ancak kredi kullanımının yavaşladığı ikinci 4 aylık dönemde taksitli kredi kartı harcamalarındaki artış yüzde 17,2 gibi rekor bir düzeye çıktı. Yıllık bazda taksitli kart harcamalarındaki artış ise yüzde 21,7.

İhtiyaç Kredisi Yavaşladı


Son 4 aylık dönemde konut kredilerinde 2,5 puan, ihtiyaç kredilerinde de 3,1 puanlık düşüş yaşanırken, taşıtta 0,4 puan, diğer tüketici kredilerinde ise 5,7 puanlık artış oldu. Alınan önlemler hedeflendiği gibi ihtiyaç kredilerinde etkisini gösterirken diğer tüketici kredilerine ilgi arttı.

Kaynak: Bugün