Son 6 Ay Ortalamasına Göre Konut Kredisi Kullanım Oranı %40'a Yükseldi

17/10/2017

Son 6 ay ortalamasına göre % 32 olan banka konut kredisi kullanım oranı % 40’a yükseldi

Türkiye İş Bankası ve Reidin-Gyoder işbirliği ile hazırlanan Yeni Konut Fiyat Endeksi’ ve ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Eylül ayı sonuçları açıklandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre; Eylül ayında stok erime hızı yüzde 2.7 idi. Fiyat artışı bir önceki aya göre % 0.34, geçen yılın aynı dönemine göre ise %11.55 oranında gerçekleşti.

Türkiye genelinde 68 ili kapsayan ‘REIDIN Emlak Endeksi’ Eylül ayı sonuçlarına göre ise konut fiyatlarında, bir önceki aya göre % 0.79 oranında artış yaşandı. Eylül ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir yüzde 2.07’lik oranla Bursa oldu.

Konut Kredisi Kullanım Oranı % 40’a Yükseldi

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinden konut satın alan tüketiciler, son aylarda peşinat, senet ve banka konut kredisi seçeneklerinden en fazla senet kullanımını tercih etti. Ancak son 6 ayın ortalamasına baktığımızda, yüzde 48 olan senet kullanım oranının Eylül ayında yüzde 37’ye gerilemesi ve son 6 aylık ortalaması yüzde 32 olan banka konut kredisi kullanım oranının da yüzde 40’a yükselmesi ile oranların yer değiştirdiğini, dolayısıyla tüketicinin yeniden bankalara yöneldiğini görüyoruz” dedi.

Kaynak: Milliyet