TEB-Fortis'in şubelerine Ziraat ve Millennium talip

16/02/2010

TEB-Fortis birleşmesi için geri sayım sürerken, kapatılması planlanan şubelere iki sürpriz alıcı çıktı. Kulislerde Ziraat ve Özyeğin'in Millennium Bank'ının adı geçiyor

birFransız BNP Paribas, Belçika- Hollanda ortaklığındaki Fortis'i devraldı. Birleşme kapsamında Türkiye'deki Fortis Bank'ı da devralmaya hazırlanan BNP yönetimi, Türk ortağı TEB ile de önemli oranda anlaştı.

Birleşme sürecini yönetmek için yurtdışından bir BNP yöneticisi tayin edilirken, gelişmeler her iki banka personeli tarafından da endişeyle takip ediliyor. Operasyon için geri sayım sürerken, her iki bankada da fırtına öncesi sessizlik hakim. Sessizliğin nedeni ise birleşmeyle iki bankanın toplam çalışan sayısı 11 bine, şube sayısı da 632'ye ulaşacak olması.

Banka koridorlarında birleşme sonrasında bin 500 ila 2 bin civarında personelin işini kaybedebileceği konuşulurken, bir danışmanlık şirketi yöneticisinin "Yeni bankanın personel sayı Halkbank kadar olurken, aktif büyüklüğü Finansbank kadar olacak. Dolayısıyla bu orantısızlığı çözmenin yolu personel çıkarmaktan geçiyor" yorumu endişelerin çok da yersiz olmadığını gözler önüne seriyor.

BDDK Yakından İzliyor

Gelişmeler BDDK tarafından da yakından izleniyor. Edinilen bilgilere göre üst kurul yönetimi BNP ve TEB yönetimine "Birleşmenin faturasını çalışanlara çıkarmayın" çağrısında bulundu.

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre üst kurulun ikazını dikkate alan banka yöneticileri de karşı bir hamle yaptı ve "O zaman müsaade edin bazı şubelerimizi içindeki personel ile birlikte yeni şube açmak isteyen bankalara satalım" önerisinde bulundu.

Muhtemel alıcıların İstanbul'da büyüme kararı alan Ziraat ile Hüsnü Özyeğin'in yeni bankası Millennium Bank olduğu konuşuluyor. Ziraat'in 10-15 şube alabileceği dile getirilirken, Millennium Bank'ın 30-35 civarında şube alacağı ifade ediliyor. Yeni Para Dergisi'nin bu hafta yayımlanan sayısında yer alan bir haber de bu iddiaları güçlendiriyor. Derginin haberine göre Özyeğin halen 18 şubesi bulunan Millennium'u yaygın şubeli bir banka haline dönüştürmek için açığa çıkacak bazı şubeleri satın almayı planlıyor.

Kaynak: Sabah