Teminatsız Sadece 'Söz' Verene Kredi

17/10/2014

Türkiye Grameen Mikrokredi Programı ile herhangi bir teminat olmadan sadece "söz" vererek kredi alan ev kadınları, kendi işinin patronu oluyor.

Maddi imkansızlıklar yüzünden çalışamayan ev kadınları, "Türkiye Grameen Mikrokredi Programı" ile kredi alarak açtıkları iş yeri sayesinde geleceğe güvenle bakıyor. 2003 yılında hayata geçen programla, herhangi bir teminatsız, sadece "söz" vererek 350 milyon lira kredi kullanan 110 bin kadından borcunu ödemeyen çıkmadı.

Türkiye’de 2003 yılından bu yana Nobel ödüllü Prof. Dr. Muhammed Yunus ile ortaklaşa yürütülen, 175 ülkede dar gelirli kadınlara kazanç kapısı olan program, ekonomik yaşama katkı sağlıyor.

AA'ya açıklamalarda bulunan mikrokredi Hatay Bölge Müdürü Gürcan Calar, Türkiye Grameen Mikrokredi Programı'nın, kadınlara iş kurabilmeleri için "kadın sözü"ne dayanılarak herhangi bir evrak istenmeden, teminat ve kefalet aranmadan, icra ve mahkemeye müracaat edilmeden kredi sağlandığını söyledi.

Kadın Sözüne 350 Milyon TL Kredi

2003 yılından beri 110 bin kadına 350 milyon lira kredi verildiğini belirten Calar, bazı kesimlerde 2. sınıf insan muamelesi gören dar gelirli kadınlara hibe yerine küçük miktarda kredi verildiğini ve sadece 'söze' güvenerek kefil ve hiçbir evrak istenmeden kadınların ilk yıl için 100 lira ile 1.000 TL arasında kredi alabildiğini belirtti. Bu güne kadar yaşları 18-60 arasında değişen 110 bin kadının 350 milyon lira kredi kullanarak iş sahibi olduğunu açıklayan Calar, amaçlarının dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmasına imkan sağlayarak istihdama katılmalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Dar Gelirli Kadınlar Aile Bütçelerine Katkı Sağlayabiliyor

Dar gelirli kadınlara iş olanağı sağlayarak onların aile bütçelerine katkı sağlamalarını hedeflediklerini belirten Calar, "Türkiye'de 2003 yılında 68 ilde 107 şube ile faaliyete geçen mikrokredi uygulaması sayesinde binlerce kadının iş sahibi olduğunu, Hatay, Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde kredi kullanan 7 bin ev kadınından bazılarının yaşam öyküleri maddi sıkıntısı nedeniyle kendi işini yapamayan ev kadınlarına umut olduğunu, kadınların 5 kişilik bir ekip kurarak krediye başvurabildiğini ve işe göre 1.000 TL ile 2.000 TL arasında kredi kullanabildiğini açıkladı.

Sadece Çukurova bölgesindeki 4 ilde 7 bin kadına 11 milyon lira destek sağlandığını ifade eden Calar, kredi talebinin hızla arttığını, geri ödemelerde ise hiçbir sıkıntı yaşanmadığını açıkladı.

Calar, program kapsamında 100'ün üzerinde meslekte kadının üreten konuma geçtiğini ve kadınların bu program sayesinde, artık hem ailelerine katkı sağladığını hem de ekonomik özgürlüklerini kazanmış olduklarını ve kredi ödemelerinde sıkıntı yaşanmadığını açıkladı.

Mikro Kredi ile Hayatı Değişenler

Adana'nın Ceyhan ilçesinde yaşayan, küçük yaşta anne ve babasını kaybeden ve aldığı krediyle perde işi yapmaya başlayan Kader Ozan (30), sistem ile tanışınca yaşamını değiştiğini belirtti. "Hayatıma tek başıma devam etmek zorundaydım. Okul hayatımı sonlandırarak çalışmaya ve kendi paramı kazanmaya ihtiyacım vardı. Programı duyduğumda çok sevindim. Alacağım malzemelerin fiyatlarını hesaplayarak 800 liranın yeterli olacaktı. Kredi talep ettim bundan sonra da kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı