TOKİ 'gözde' arsalarını belirledi

28/01/2010

Stoklarındaki arsa portföyünü yeniden değerlendiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), en fazla gelir beklediği, inşaat sektörü açısında değerli arsalarını tanıtmak için kitap hazırladı.

toki_04İngilizce olarak da basılan ve yerli-yabancı yatırımcılara sunulan kitapta, arsaların imar durumları hakkında da bilgi veriliyor.

Edinilen bilgiye göre, yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut üretimi, gecekondu dönüşüm projeleri için kaynak ihtiyacı bulunan TOKİ, arsa portföyünü yeniden değerlendirdi.

Özellikle Ankara, İstanbul, Eskişehir ve İzmit'te inşaat sektörü açısından cazip olabilecek arsaları belirleyen idare, bunların tanıtımı için kitap hazırladı. Kitapta, inşaat sektörü ve yatırımcılar açısından değerli arsalar, imar durumları hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor. İngilizce olarak da basılan kitap, yabancı yatırımcılara sunuluyor.

Kitaptaki verilere göre, TOKİ'nin Ankara'da en fazla gelir beklediği, satışa hazır, imar sorunu bulunmayan arsaları, Yenimahalle Ballıkuyumcu (Aşağı-Yukarı Yurtçu) ile Kuzey Ankara toplu konut alanlarında bulunuyor.

İstanbul'da Ataşehir, Ataköy ve Kayabaşı'nda, Halkalı'da, Ispartakule bölgesinde, İzmit Körfez'de, Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı'nda, İzmir'de Mavişehir'de bulunan arsaların satışından önemli gelir bekleniyor.

İstanbul'da önemli gelir beklenen arsalardan biri olan Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu alanın da yakında gelir paylaşımı yöntemiyle ihaleye çıkarılması için çalışmalar sürüyor.

Aşağı-Yukarı Yurtçu'da 20 Bin Konutluk Arsa Var

Arsa tanıtım kitapçığındaki verilere göre, TOKİ'nin Ankara Aşağı-Yukarı Yurtçu bölgelerinde, yaklaşık 15 bin konutluk toplam büyüklüğü 2 milyon metrekare olan arsası bulunuyor. Hazine'ye ait 528 bin metrekarelik arsaya ise 4 binden fazla konut yapmak mümkün. Buna göre bölgedeki toplu konut alanında 20 bine yakın konut yapılabilecek.

Bölgede ayrıca, 3,8 milyon metrekarelik alanda Disneyland benzeri Tema park yapılması planlanıyor. Bölgede, yatırımcılar açısından değerlendirilebilecek alanın büyüklüğü 5,1 milyon metrekareye ulaşıyor.

Aynı bölgede belediyenin de toplu konut alanı bulunuyor.

Kitapçıkta, gerek Aşağı-Yukarı Yurtçu, gerekse Kuzey Ankara bölgesindeki arazilerin, konut, ticari ve rekreasyon gibi hangi amaçla değerlendirileceği, alanların büyüklüğü ayrıntıları ile yer alıyor.

Yatırımcılar, kitapta İstanbul, İzmir, İzmit ve Eskişehir'de TOKİ ve Emlak Konut GYO'ya ait, satışa sunulmaya hazır değerli araziler konusunda ayrıntılı bilgi bulabiliyor.

TOKİ Başkanı Bayraktar, özellikle yoksul konutu ve gecekondu dönüşüm projeleri nedeniyle sıcak paraya ihtiyaç duyduklarını belirtirken, şu anda açıklarını kapatmak için kamu bankalarından kredi kullandıklarını, ama arsa satışlarından önemli gelir beklediklerini söylemişti.

Konutları, 10 yıldan 20 yıla kadar vadeyle sattıklarını, bu nedenle bu satışlardan gelen paranın, çoğu zaman aylık ödemeleri karşılamadığını kaydeden TOKİ Başkanı Bayraktar, ''Ayda 200-300 milyon gelire karşılık 400-500 milyon lira ödememiz var. Geçen yıl müteahhitlere 3,6 milyar lira ödedik. Gelir paylaşımı projelerinde takside bağladığımız alacakların bir bölümünde sorun yaşanıyor. Ödeme sıkıntısı çekenlere ticari faiz uygulayarak, taksit ödemelerini erteliyoruz. Açığı kapatmak için mecburen kredi kullanıyoruz'' demişti.

Kaynak: Sabah