TOKİ milletin malını hangi hakla yüzde 80 indirimle satıyor?

21/02/2009

TOKİ, milletin malını neden bu kadar indirimle satmaya çalışıyor?

 

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 24 Şubat Salı günü Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış 907 adet arsayı satışa çıkaracak. Arsaların toplamı yüzbinlerce dönümü, ihaleye çıkış bedelleri toplamı da milyarlarca liraya ulaşıyor.

Ancak bu satışta bir gariplik var.

TOKİ satmayı planladığı bu arsaları indirimle satacak. Hem de ne indirim! En düşük indirim oranı yüzde 25. İndirim oranları yüzde 35, yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 diye sıralanıyor.

Hatta bir arazi var ki onda tam yüzde 80 oranında indirim yapılmış. İzmir Narlıdere'deki bu arazi 55 bin 766 metrekare büyüklüğünde bir tarla.

Bu neyin indirimi beyler?

TOKİ, milletin malını neden bu kadar indirimle satmaya çalışıyor?

TOKİ, kredi kartı borcunu ödeyemeyen bir vatandaş mı ki baba yadigarı tapulu malını yok pahasına satsın?

TOKİ, kredi verdiği vatandaş borcunu ödeyemeyince ipotekli arsayı geri alan bir banka mı ki el koyduğu gayrimenkulleri istediği fiyata satsın?

TOKİ, bir devlet kuruluşu. Sattığı mal da hepimizin malı. Milletin malı.

TOKİ, milletin malını ne hakla, kime yüzde 80 indirimle satmaya çalışıyor? Acelesi ne? Niye arsanın değerleneceği bir zamanı beklemiyor?

Bu sorulara karşılık, TOKİ yetkilileri çıkıp, "Bu bir müzayede, ilan edilen en düşük fiyat. Müzayede ortamında fiyat yükselecektir" diyebilirler.

Ya yükselmezse?

TOKİ, madem indirim yapma hakkını kendinde görüyor? Neden sattığı konutlarda indirim yapmıyor?

 

İstanbul Çevre Düzeni Planı internetten yayımlansın

İstanbul'un imar anayasası olması gereken 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı, belediye seçimleri öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden apar topar kabul edildi.

Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen plandan ne farkı olduğunu şimdilik bilmiyoruz.

Ama benim dikkatimi çeken konu başka.

Çevre Düzeni Planı, neden internette yayımlanmıyor?

İstanbul'un planlarını bilmeye hakkımız yok mu?

Hani şeffaf yönetim?

Hani fırsat eşitliği?

İstanbul'un yeni yolları, köprüleri, metro durakları ve havaalanının nerede olacağı neden saklanıyor?

Buralarını kimler paylaşıyor?

İmarda fırsat eşitliği sağlansın. Fakir fukaranın elinden üç kuruşa alınan araziler, milyarlık arsalara dönüşmesin. Arazileri alan da, satan da kazansın.

 

Hükümetin deprem önlemi: 30 yılda kentsel dönüşüm

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Kamu ve özel sektör inşaatlarında kaliteli malzeme kullanılması ve afete karşı caydırıcı önlemler aldık" demiş.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında başta Marmara Bölgesi olmak üzere, 30 yılda afete dayanıksız ve görüntü kirliliği yaratan mekanları yıkarak yeniden inşa edilmesine destek vereceklerini ifade eden Özak, bu konuda Maliye Bakanlığı’nın desteğine gereksinim olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuya çok önem verdiğini kaydetti.

Bu yıl 1999'da olan Marmara depremlerinin 10'uncu yılı. 10 yıl önce deprem uzmanları 30 yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olacağını söylüyordu. 10 yıl hiçbir şey yapmadan geçtiği gibi önümüzde 30 yılın da hiçbir şey yapmadan geçeceği belli oldu.

Kaynak: Milliyet