TOKİ'den İkinci Konut Hamlesi

16/03/2011

2011 Konut Kurultayı'nın açılış konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 500 bin konut hedefine ulaştıklarını söyleyerek Haziran sonrasında ikinci bir 500 bin konut müjdesi verdi.

aa992011 Konut Kurultayı'nın açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 500 bin konut hedefine ulaştıklarını söyleyerek Haziran sonrasında ikinci bir 500 bin konut müjdesi verdi.

Erdoğan, bu hedefin 2023'te tamamlanacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "12 Haziran seçimleriyle birlikte önümüze yeni bir 500 bin konut hedefi koyuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'e yeni bir 500 binlik paket. İnşallah, bu 500 bin konutu da 2023 yılında tamamlamış olacağız" diye konuştu.

TOKİ'nin bugüne kadar ürettiği 483 bin konutun insanların başını sokabilecekleri bir çatıdan çok daha fazlası olduğunu anlatan Erdoğan, bu sayının yüzde 82'sinin, yani 399 bininin, kâr amacı güdülmeyen sosyal konut niteliğinde olduğuna da dikkat çekerek, orta-alt gelir grubu ve yoksullara yönelik 324 bin konut ürettiklerini, gecekondu dönüşüm, afet konutu, tarımköy kapsamında da 75 bin konut rakamına ulaştıklarını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "19 yılda 43 bin konut üretilirken, biz sadece 8 yılda 483 bin konut rakamına ulaştık. Belki 483 bin rakamı tam olarak zihinlerde somutlaşmayabilir. Bir başka ifadeyle, 100 bin nüfuslu 20 şehir ya da bir adet Bursa şehrini sıfırdan inşa ettik" dedi.

Gecekondulaşmaya Son Verdik

Erdoğan, Türkiye'de çarpık kentleşme ve gecekondulaşmayı yüzde 100 oranında durdurduklarını ifade ederek, "Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'da "favela", Latin Amerika'da "barrio" ya da Türkiye'de "gecekondu"nun, bir süreç değil sonuç olduğunu vurgulayarak, çarpık kentleşme, terör, yoksulluk ve bunların doğurduğu göçün, dünyanın birçok ülkesinde alt yapının olmadığı, insanca yaşam şartlarının asgarisinin dahi bulunmadığı bu sonuçları yarattığını anlattı.

Siyasi popülizmin de bu sonuca hoşgörüyle baktığını, başta İstanbul olmak üzere tarihi kentlerin çevrelerinde yığınla insanın yaşadığı varoşların oluştuğunu hatırlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'de hamdolsun biz bu süreci neredeyse yüzde 100 oranında durdurduk diyebiliriz. Fakat hedefimizi gerçekleştiremedik. Zira İstanbul şu yaşadığımız İstanbul olmamalı. İstanbul'u değiştirmemiz şart. Daha çok almamız gereken mesafe var. Bunu vatandaşlarımızla da paylaşmak istiyoruz. Orada ciddi engeller var. Bunu aşmakta zorlanıyoruz. İstiyoruz ki onlarla bu süreci paylaşarak, bunu gerçekleştirelim. Çarpık kentleşmeye artık müsaade etmiyor, asla müsamaha göstermiyoruz" dedi.

Kaynak: Sabah