Toplam 456 milyar TL Borç Nüfusun Üçte Birine Ait

13/07/2017

Bu bireysel krediler konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç-diğer krediler ve bireysel kredi kartı toplamından oluşuyor ve toplamı 456 milyar TL. ve nüfusun üçte birine ait.

Dünya Gazetesi yazarlarından Osman Ata Ataç bu haftaki yazısında kredi borçlarına yer verdi. Ataç, piyasaya şimdiden 200 milyar TL KOBİ kredisi pompalandığını, BDDK'nın Mayıs ayı verilerine göre 3 milyondan fazla KOBİ'nin bankalara kredi borcu olduğunu ve toplam KOBİ kredisi borcunun 400 milyarının TL, 80 milyarının döviz cinsinden olmak üzere 480 milyara ulaştığını, geçen yıl Mayıstan bu yıl Mayıs sonuna 22 binden fazla KOBİ yasal takibe uğradığını ve takipteki borç miktarının aynı dönemde yüzde 30.5 arttığını ve kredi alan KOBİ’lerin %10'nun icralık olduğunu belirtti. Ataç yazısında şu konulara değindi:

Bankalar Birliği'ne göre Mart itibarıyla bankalara kredi veya kredi kartı borcu bulunan ve borcunu halen ödemediği için yasal takibe giren kişi sayısı 3 milyon 38 bin 590 kişiyi buluyor. Buna göre bankaların varlık yönetim şirketlerine devrettiği 1.5 milyon kişiyle birlikte toplam 4.5 milyon kişi borca batmış durumda. Sorunlu krediler, 2012'den beri toplam kredilerden daha fazla büyüyor. Bu bireysel krediler konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç-diğer krediler ve bireysel kredi kartı toplamından oluşuyor ve toplamı 456 milyar TL. ve nüfusun üçte birine ait.

Kaynak: Dünya