Tüketici Dernekleri Bankalara Karşı 14-15 Mart'ta Eyleme Hazırlanıyor

12/02/2013

Tüketici dernekleri, yargı kararlarına uymayan bankalara karşı 14-15 Mart’ta eylem yapacaklarını açıkladı.

Tüketici dernekleri, yargı kararlarına uymayan bankalara karşı 14-15 Mart’ta eylem yapacaklarını açıkladı. Tüketici dernekleri, kesin yargı kararlarına rağmen vatandaştan kart aidatı, hesap işletim ücreti ve kredi yapılandırma masrafı alan bankaları protesto etmek için 2 gün bankalara gitmeme eylemi yapacak. Uygulama 14-15 Mart'ta Tüketici örgütleri, başta kart aidatı olmak üzere mahkemelerin tüketici lehine verdiği kararları uygulamadıkları gerekçesiyle tüm bankalara yönelik 2 günlük eylem düzenleyecek.

Gücümüzü Kullanırız

Eylem kararı hakkında bilgi veren Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bankaların toplumu adeta ipotek altına aldığını, bu durumu protesto etmek için tüketimden gelen güçlerini en etkin şekilde kullanmayı planladıklarını söyledi. Vatandaşın tüketici mahkemelerine açtığı davaların yaklaşık yüzde 70-80'inin bankalarla ilgili olduğunu, bankaların ise mahkeme kararlarını hiçe saydığını ifade eden Çakar, şu bilgileri verdi: "15 Mart Dünya Tüketici Hakları haftasının iki gününde bankalara tüketicilerin gücünü hatırlatma kararı aldık. Tüketiciler olarak 14-15 Mart günlerinde bankalara gitmeyeceğiz. Bu iki gün boyunca bankaların kredi kartı ve banka kartlarıyla alışveriş yapmayacağız, bankadan para çekmeyeceğiz, hiçbir bankaya para yatırmayacağız. Bankalar yılın 365 günü tüketiciyi avlıyor. Biz de yapacağımız eylemle bankalara hiç olmazsa 2 gün sinek avlatacağız."

Kamuoyu Oluşacak

Çakar, tüm tüketicilere, tüketici örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, memur ve işçi sendikaları ile meslek örgütlerine eyleme destek vermelerin çağrısında bulundu. Bu amaçla tüm kurumların kapısını çalacaklarını, eylem gününe kadar geniş bir kitleye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Çakar, Türkiye'deki tüm tüketici örgütleriyle eylem için işbirliğine giderek bankalara tüketicinin gücünü göstereceklerini ifade etti.

20 Milyar Liramız Onların Kasasında

THD Başkanı Çakar, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2008, 2010 ve 2011 yıllarında bankaların vatandaştan kredi kartı aidatı, dosya masrafı, ve hesap işletim ücreti alamayacağına dair 3 ayrı kararı olduğunu söyledi. Üstelik son kararla bankaların aldığı bu paraların geriye dönük 10 yıllık tutarının geri alınabileceğini ifade eden Çakar, şunları söyledi: "Tüketicinin şu anda 20 milyar lirası bankaları kasasında bekliyor. Kart aidatı, dosya masrafı ve hesap işletim ücreti olarak 10 yılda tüketiciden haksız olarak bu paralar tahsil edildi. Şimdi her tüketicimizin tüketici mahkemelerine başvurup ödediği bu paraları geri alma hakkı var.

Kaynak: Bugün