Tüketici Krediden Cayıyor

02/03/2018

Tüketici kredilerinde cayma talebi arttı, vatandaş çektiği krediyi iade etmek istiyor

Kredi verileri yüksek ölçüde mevsimsellik arz ettiği için, haftalık değil, yıllık ya da TCMB’ni tercih ettiği 13 haftalık hareketli ortalamayı takip etmek, ileriye dönük daha doğru bilgi veriyor.

13 haftalık hareketli ortalama %13.4’le bir önceki haftaya göre yükseldi fakat Y/Y enflasyonu %10 civarında kabul edersek, kredilerin reel olarak yüksek GSYİH büyümesini taşımayacak kadar yavaş genişlediği düşünülüyor. Yılbaşından bu yana toplam krediler sadece %2.1 büyüyerek %1.5 olarak tahmin ettiğimiz 2018 kümülatif TÜFE’yle adeta başabaş yol aldı, yani reel olarak yılın ilk 7 haftası sonunda kredi büyümesi sıfıra yakın. Kredi hacminin  %5 büyümeyi taşıyabilmesi için yıllık en az %17-18 oranında büyümesi gerektiği düşünülüyor.

Kredi artışında hala kamu bankaları başı çekerken, özel bankalardan konut kredisi çekildiği duyumları var.Kredileri türlere göre ayrıştırdığımızda, 13 haftalık hareketli ortalamada sadece %10.3 ve yılbaşından bu yana %1.2 büyüyen tüketici kredilerinin çok yavaş kaldığını görüyoruz.Tüketicinin kredili harcamaya iştahı çok düşmüş.

Şubat ayı ön endeksine göre en önemli değişim tüketim eğiliminin düşüş yerine artışa geçmesidir.

Ancak, kredi verilerinde Şubat’ta böyle bir canlanmanın işareti okunmuyor. Tüketici kredilerinin 8 haftalık artış ortalaması sadece %0.1.

Kredi faiz oranları artışlarına rağmen ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı kredi alan vatandaş yüksek faiz oranları ile geri ödemeler de sıkıntı yaşayacağını düşünerek bankalara kredileri iade etme talebinde bulunuyor.

 

Kaynak: Paraanaliz