Tüketici Kredilerinde Fren Tutmuyor

09/02/2011

Merkez Bankası ekonomide ısınmanın nedeni olarak gördüğü tüketici kredilerindeki tırmanışı frenleyemiyor.

tuketKarşılık oranlarında sert artışla bankaların kaynak maliyetlerinin arttırılmasından sonraki hafta dahi toplam tüketici kredileri 1.9 milyar lira yükseldi. Bankacılar, alınan ‘frenleyici’ önlemlere karşın, başta konut kredileri olmak üzere tüketici kredilerinde yılın ilk üç aylık döneminde artış yaşanacağını öngördüler.

Merkez Bankası, geçen yıl art arda iki kez yaptığı karşılık artışını, geçen ay ortalama yüzde 2.0’lik sert bir artış ile yineledi. Ancak, buna karşılık, karşılık artışı öncesi 126.1 milyar lira olan toplam tüketici kredileri, bir sonraki hafta 127.3 milyar liraya tırmandı.

Bu miktar, aynı dönemler itibarıyla, kredi kartları ile birlikte, 168.3 milyar liradan, 1.9 milyar lira artışla 170.2 milyar liraya çıktı. Bu dönem içinde, konut kredileri 500 bin lira artışla 58.5 milyar liraya, taşıt kredileri 100 bin lira artışla 5.4 milyar liraya ve ihtiyaç kredileri de 700 bin lira artışla 63.4 milyar liraya yükseldi. Kredi kartları hacmi de 42.2 milyar liradan 42.9 milyar liraya tırmandı.

Merkez Bankası’nın “Banka Kredileri Eğilim Anketi”ne katılan bankacılar, birinci çeyrekte tüketici kredilerinin artmaya devam edeceğini öngördüler. Ankete katılan bankacılar, Merkez Bankası’nın “artış”a zorlamasına karşın, yaşanan yoğun rekabet nedeniyle, ücret, faiz ve komisyon gibi kredi fiyatını etkileyen koşullarda “iyileştirme” yapıldığını belirttiler. Bu çerçevede, bankalar konut kredileri talebindeki artışın 2011 yılı ilk çeyreğinde de süreceği öngörüsünde bulundular.

Merkez Bankası’nın artış hızını frenlemek için sert karşılık artışı yaptığı hafta dahi toplam tüketici kredileri 1.9 milyar lira yükseldi.

Kredi talebinde artış sürecek

Merkez Bankası’nın anketine katılan bankacılar, konut kredileriinde görülmekte olan artışın, otomotiv ve ihtiyaç kredileri talebinde de yaşanacağı öngörüsünde bulundular. Bankacılara göre, yılın ilk çeyreğinde, tüketici dışındaki tüm kredi türlerinde de talep artışı sürecek ve en yüksek artış da, geçen yıl önemli bir patlama yaşanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi taleplerinde ortaya çıkacak.

Anketin değerlendirme bölümünde, Ekim-Aralık 2010 döneminde konut kredileri talebinin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşme ile artış eğlimini sürdürdüğüne dikkat çekildi. Ankete katılan bankacıların yalnızca yüzde 5’i, 2011 yılının ilk çeyreğinde tüketici kredilerine olan talebin azalmasını beklediklerini belirtirken, büyük bölümü de talepler üzerine kredi vadelerini de uzattıklarını ifade ettiler.

Kaynak: Radikal