Tüketici Kredilerindeki Büyüme Yüzde 15'e Yakın Makul Seviyelerde

11/09/2014

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı kuruş kullanımı konusunda da bilinçlendirme çalışmalarının yapılacağını söyleyerek, tüketici kredilerinin beklentiler dahilinde %15'e yakın makul seviyelerde büyüdüğünü, ticari kredilerin ise yüzde 20 civarında büyüdüğünü açıkladı.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta söz alan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sert bir faiz indirimi yapıldığında vatandaşın TL yerine dövize döneceğini ve bunun arzu edilmeyen etkiler doğurabileceğini açıkladı. Başçı, Ocak ayında yaşananların tekrarlanmaması için sert faiz indirimlerinden kaçındıklarını belirtti.

Tasarruf Oranının %19'a Çıkarılması Hedefleniyor

Dış denge konusunda da açıklamalar yapan Başçı, tasarrufların yüzde 12'lere kadar düştüğünü ve bu oranın çok düşük kaldığını ifade etti. Tasarruf oranlarının tarihin en düşük seviyesinde olduğunu belirten Başçı, bunu artırmak için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda 2018'te tasarruf oranının yüzde 19'a yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Başçı, mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmaların ilerlediğini belirterek mevduatın artması için faiz oranının enflasyonun bir miktar üzerinde verilmesi gerektiğini belirtti. Vatandaş için gelirle orantılı borçlanma ve taksitlendirmenin hedeflendiğini açıklayan Başçı, Türkiye'nin makro dengeleriyle uyumlu kredi büyüme oranının %15 düzeylerinde olduğunun altını çizdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı kuruş kullanımı konusunda da bilinçlendirme çalışmalarının yapılacağını söyleyerek, tüketici kredilerinin beklentiler dahilinde %15'e yakın makul seviyelerde büyüdüğünü, ticari kredilerin ise yüzde 20 civarında büyüdüğünü açıkladı.

Kaynak: Ntvmsnbc