Tüketiciye Dönük Ucuz Kredi Biraz Zor

16/05/2013

Ticari ağırlıklı kredilerde indirim hesapları yapılabilir ama görünen o ki tüketiciye dönük ucuz kredi biraz zor

Olay Gazetesi yazarlarından Feridun Eyüpoğlu bu haftaki köşe yazısında faiz indirimi konusunda değindi. Eyüpoğlu yazısında şu konulara yer verdi:

Yeni bir faiz indirimi kapıda. Ancak, beklentiler geniş bir yelpazede bu kez. Çünkü... Reel efektif döviz kuru endeksi 121’in üstüne çıktı. Yani aşırı değerlen TL, rekabet gücümüzü zedeliyor. Umut vermeyen sanayi üretimi de bu tabloyu teyit ederken büyüme için soru işaretleri de artışa geçti! Bir de not meselesi var. Kredi notunda artış beklentisi biraz ertelense de... Sıcak para girişini hızlandıracak bir unsur olarak dikkate alınmak zorunda. Yani TL’nin değerlenmesini körükleyecek atmosferle karşı karşıyayız! Bu durum ihracatı zorlaştıracağı gibi ithalat baskısını artıracaktır. Yani bir yanda dövizi kontrol altına alarak dış ticarette dengeyi lehimize çevirmek... Diğer yanda da iç piyasayı canlandırmak için Merkez Bankası’nın kararlı adımlar atması şart. Kararlı adımların başında ise gelecek haftaya dönük yeni ve güçlü bir faiz indirimi beklentisi var! Elbette munzam karşılıklar ve rezerv opsiyon katsayılarıyla oynayarak da MB’nin ince ayarlar yapması gündemde.

Ancak verilerin de net biçimde ortaya koyduğu gibi... İnce ayarlarla, gaza hafif basarak ekonominin istenilen hızda gitmesi sağlanamadı! Şu anki enflasyon tablosunun da izin vermesi sayesinde Erdem Başçı yönetimindeki MB’nin 50 baz puanı aşan bir indirim yapabileceği ifade ediliyor.

Bankalar Hala Cimri

Bu beklenti nedeniyle de hafta içinde Borsa İstanbul’un rekor kırmasında önemli rol oynadı! İyi güzel de...! Bankaların kar hanesini kabartan faiz indirimleri ekonomiye yansımaktan hala uzak. Çünkü bankalar kullandırdıkları kredilerin maliyetini düşürmemekte ısrarlı! Son bir aya kadar da ellerinde kısmen de olsa geçerli bir mazeretleri vardı. MB uzun süre bankaların diğer maliyetlerini yüksek tutarak faizleri düşürme yolunu tercih etti. Yani bir eliyle verdiği ucuz kaynağın bir bölümünü diğer eliyle alarak bankaların manevra alanını dar tuttu. Ancak bankalara yine de kredilere indirim olarak yansıyacak bir alan sunuldu. Buna karşın ne tüketici ne de ticari kredilerde istenilen hızda düşüş söz konusu değil! Ve üstelik artık mazeretleri de yok artık. Merkez geçen ay bankalara ucuz faizli kaynak vermekle kalmadı...Kısıtlayıcı bir adım atmayarak ekonomiye destek vermelerinin önünü açtı.

Tüketici Listede Yok

Ancak bankalarda yine tık yok! Çeşit çeşit masrafla ucuz kredinin önünü tıkamaya devam ediyorlar. İşte bu nedenle bankalar eleştiri oklarına hedef oluyor artık. Hem de en üst düzeyde! En son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan uyarı geldi. "Üretim, yatırım ve ihracat için ne yapılabilir, bunu gözden geçireceğiz. Burada hareket alanı var” ! BDDK ve Merkez Bankası’nı hem doğrudan hem de dolaylı etkileme gücüne sahip olan bir bakanın mesajı önemli! Yani ticari ağırlıklı kredilerde indirim hesaplarını yapabilirsiniz. Ama görünen o ki tüketiciye dönük ucuz kredi biraz zor!

Kaynak: Olay Gazetesi