Türk Bankalarına Ucuza Kredi

19/09/2011

Türk bankalarının yurtdışından borçlanma maliyeti 3 yılın dibine indi.

a22_400_01

Wall Street Journal’da yayımlanan bir Fransız bankasının ABD piyasalarından borçlanamadığına ilişkin haber, piyasalarda büyük dalgalanmaya neden oldu, İtalya 5 yıl vadeli hazine tahvili ihalesinde ortalama yüzde 5,6 faizle borçlandı. Bu oran Euro Bölgesi kurulduğundan bu yana en yüksek faiz oldu. Son dönemde Avrupa’da gerek ülke ekonomileriyle gerekse bankalarla ilgili ardı ardına olumsuz haberler gelirken, Türk bankaları yurtdışı piyasalardan likidite sağlama konusunda hiçbir zorluk çekmiyor. Avrupa’da büyük bir likidite daralması yaşanırken, Türk bankalarının yurtdışından borçlanma maliyeti 3 yılın dibine indi. 

İtalya Hükümetinden Daha Ucuza Borçlanma

Sendikasyon kredilerini yenileyen İş Bankası, Akbank, Garanti ve Vakıfbank yurtdışından Libor artı 1’le borçlandı. 1 yıl vadeli Libor, 0,83 seviyesinde bulunuyor. 2001 krizinde sendikasyonlarını yenilemekte zorlanan ve ortalama yüzde 7 maliyetle borç bulabilen Türk bankaları, bu oranı bugün yüzde 1,83’e kadar düşürdü. Son 1 ayda 4 banka yaklaşık 5 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Bu kredilerin 1 yıl vadeli dilimlerinin maliyeti Libor ve Euribor artı 1 oldu. İtalya Hazinesi geçen hafta yaptığı bir yıl vadeli tahvil ihalesinde yüzde 4,15 faizle borçlanmıştı. Türk bankalarının euro cinsi borçlanmalarının maliyeti yüzde 3,06 seviyesinde bulunuyor. Türk bankalarına olan ilginin artmasında, Türkiye’nin makro dengelerinin olumlu olması, risk priminin düşmesi ve yatırım bankalarından ardı ardına gelen olumlu raporlar etkili oluyor.

Türkiye’nin Riski Azaldı

Uğur Gürses'in verdiği bilgiye göre;

Türkiye’nin risk priminin azalmasının etkisiyle Türk bankaları da ucuza borçlanıyorlar. Fakat sendikasyon kredilerine ne kadar komisyon ödendiğini bilmiyoruz. Ayrıca, bankaların artık sepet yaparak borçlandığı dikkati çekiyor. Yani dolar ve euro cinsinden bir sepet oluşturulup borçlanılıyor. Geçmişte tek kurla borçlanılıyordu. Bankalar 2007-2008 yıllarındaki kadar yüksek tutarda borçlanma yapmadı.

Credit Default Swap (CDS): Bir alacaklının, 3. bir kişiye belli bir ücret ödeyerek, alacağını garantilemesi. Türkiye’nin spread’inin 235 baz puan olmasının anlamı, Türk bonolarını garanti altına alabilmek için her yıl nominal değerinin yüzde 2,35’i kadar prim ödenmesi gerekiyor.

Kaynak: Radikal