Türk Halkı Finans Konusunda Avrupa Birincisi

31/08/2012

Avrupa genelinde halka mali konularla ilgili anket yapıldı. Anketlere katılanlara faiz, kredi, enflasyon, konut kredisi ve olasılık hesabı alanlarından beşer soru yöneltildi.

Avrupa genelinde yapılan son anketlerde Türk halkının mali konularda diğer AB halkları arasında en bilgili halk olduğu ortaya çıktı. AB'nin patronu olarak tanımlanan Almanya'nın halkı ise İtalyan, Belçika ve İngilizlerden sonra sıralamada ancak beşinci olabildi.

Enflasyon, kredi ve faiz gibi mali konular hakkında en az bilgiye sahip olanlar ise Avusturyalılar ve Polonyalılar oldu. Avrupa genelinde 11 bin kişi arasında yapılan ankette Türk halkının mali konularda diğer ülkelerin vatandaşlarından daha bilgili olduğu ortaya çıktı. Doğrudan bankacılık hizmeti veren ING-DiBa'nın kamuoyu araştırmaları şirketi TNS'ye yaptırdığı anketlerde finans bilgisiyle birinci çıkan Türkleri İtalyanlar takip ederken, finans bilgisi hayal kırıklığına yol açan Alman halkı Belçikalı ve İngilizlerin ardından ancak beşinci sırada yer alabildi.

Halkı mali alanda en az bilgiye sahip olan ülkeler ise Avusturya ve Polonya oldu. Anketlere katılanlara faiz, kredi, enflasyon, konut kredisi ve olasılık hesabı alanlarından beşer soru yöneltildi. Anketlerin Türkiye ayağında her 100 kişiden 37'si yöneltilen beş sorudan en az dördüne doğru cevap verirken, Almanya'da bu sayı 30 kişiyle sınırlı kaldı.

Finans Kabiliyeti 25 Yaşından Sonra Başlıyor

ING-DiBa'nın anketlerinde yöneltilen beş sorudan dördüne ya da tamamına doğru yanıt verenlerin ağırlıklı olarak 25 yaşın üzerinde olduğu görüldü. Bu da uzmanlar tarafından gençlerin genellikle bu yaştan sonra mali konularla daha yoğun olarak ilgilenmesi ve kendi kararlarını vermek zorunda kalmasıyla izah edildi. Bu arada ankette mali konular hakkında nasıl bilgi sahibi olduğu sorulan katılımcıların yüzde 30'u bu alanda hiçbir eğitimden geçmediğini söylemesine rağmen, soruları yüzde 80'e varan oranda doğru cevaplamaları ise ayrıca dikkat çekici bulundu. Öte yandan mali alandaki bilgi seviyesi ölçülenlerin çoğunun birikimlerinin geleceğini dikkatle izledikleri belirlendi. Bu kaygıyı taşıyanların ciro hesabı ve kredi kartı ekstreleri ile diğer belgeleri her ay düzenli olarak kontrol ettiği belirlendi. Buna rağmen anketlere katılanların dörtte birinin hesaplarını iyileştirmek yerine kıyafet alışverişine daha fazla vakit ayırdığı saptandı.

Kaynak: Cihan