Türkiye'nin Kredi Notu Artarsa 30 milyar Dolar Yabancı Sermaye Gelir

15/10/2012

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Karagöl: "Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyeye gelirse, yıllık en az 30 milyar dolar yabancı sermaye gelir, borçlanma faiz oranları da düşer"

SETA Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Karagöl: "Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyeye gelirse, yıllık en az 30 milyar dolar yabancı sermaye gelir, borçlanma faiz oranları da düşer"

Recep Demir - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye getirmeleri halinde ülkeye yıllık en az 30 milyar dolar yabancı sermaye girişi olacağını, borçlanma faiz oranlarının da düşeceğini bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karagöl, son günlerde bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının, "Türkiye'nin notunu artırmayı değerlendirebilecekleri" yönündeki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karagöl, Türkiye'nin notunun şu an hak ettiği noktada olmadığını belirterek, önümüzdeki günlerde bir not artırımı olabileceğini ifade etti. Uluslararası birçok büyük fonun, özellikle emeklilik fonlarının, Türkiye'ye yatırım yapmak için fırsat kolladığını ancak ülke notunun yatırım yapılabilir seviyede olmaması nedeniyle gelemediklerini anlatan Karagöl, "Bu fonların tüzüklerinde şu var; Bir ülkeye yatırım yapabilmeleri için o ülkenin notunun yatırım yapılabilir seviyede olması gerekiyor. Dolayısıyla bu fonlar şu anda, istemelerine rağmen Türkiye'ye gelemiyor" dedi.

Moody's ve Fitch'in, geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamalara bakarak, Türkiye'nin notuna ilişkin değerlendirmelerin yapılmaya başlandığını anladıklarını belirten Karagöl, şunları kaydetti: "Bir not artırımı gelirse mevcut durum değişir. Şu an Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri, 'cari açık artarsa bunu nasıl finanse ederiz-' konusudur.

Notumuz artarsa bu sorun çok büyük ölçüde ortadan kalkacaktır. Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye gelirse, yıllık en az 30 milyar dolar yabancı sermaye gelir, borçlanma faiz oranları da düşer. Çünkü notumuz düşük olduğu için riskimiz yüksek görünüyor ve Hazine, bunun için daha yüksek faizle borçlanıyor. Notumuz artıp, söz konusu fonlar Türkiye'ye gelmeye başladığı zaman ise finansman konusunda Hazinenin eli güçlenecek ve bu sayede para bulabilmek için yüksek faizle borçlanmak zorunda kalmayacak."

Kaynak: Sabah