Türkiye'de konut-işyeri-arsa normal kriterler ile değerlendirilemez

31/07/2008

Türkiye, İran olma yoluna girmez ve radikal hatalar yapılmazsa önümüzdeki 10 yılda özellikle İstanbul ve çevresinde konut sektörüne para akacak. İnanılmaz bir rekabete ve dünya standartlarının üstünde fiyatlara hazır olun.

Oturmuş bir ülkede oluşan emlak dinamikleri ile yeni dünya düzeninin tam kalbinde yer alan Türkiye'nin emlak dinamikleri aynı kaba konabilir mi?
 
Değerli dostlar, "İyimser veya kötümser teze yakınım" demeden kendi gözümden yaşanan değişimi ve olabilecekleri sizlere anlatacağım.
 
Sizce Türkiye'de, hatta İstanbul'da yapılan binlerce konuta, yüzlerce projeye rağmen, yeterli sayıda kaliteli konut var mı?
Çok açık yazacağım. Çevrenize bir bakın, özellikle çevre yollarından geçerken, hatta en lüks semtlerdeki 20-30 yaşın üstündeki binalara bakın, ne görüyorsunuz?
 
Mağara devri yaşanıyor
Ben söyleyeyim; son 5 yıl içinde kalite ve sayı açısından yol alsak dahi, Türkiye, hatta İstanbul ve çevresi konutta mağara devrini yaşıyor! Evet, yanlış okumadınız; hepimizin oturduğu hatta lüks semtlerde yıllar önce yüz binlerce dolar ödenerek alınan binalar dahil konutlarımızda standart yok ve özellikle coğrafyamızın deprem gibi gerçekleri de dikkate alınırsa, olmamız gereken yerden oldukça ama oldukça uzağız.
Sonuç 1: Türkiye'de, İstanbul'da konut sektörü diye başlayan cümleler bile gerçek olmaktan çok uzak. Yoluna girilmiş olsa bile ülkemizde, özellikle üzerine titrenen İstanbul'da dahi sektör oluşumundan hala bahsedemeyiz. Bir sektör oluşması, bir ortalama çıkması için daha binlerce standart taşıyan konut yapmalıyız.
Olaya bir de başka açıdan bakalım. İstanbul'da önümüzdeki dönemde neler olabilir?
 
Hegemonya merkezi İstanbul
Napolyon'un bir cümlesi ile başlayalım; "Dünya tek bir devlet etrafında birleşse, başkenti İstanbul olurdu."
Dünya genelinde ortaya çıkacak küresel yapıda coğrafi açıdan İstanbul'un önemini son derece güzel anlatan bir cümle. Haksız da sayılmaz; bu topraklar, dünyanın en büyük iki oluşumuna, Roma ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik yaptı ve belki bugün size inanılmaz gelecek ama yeni dünya düzeninde hegemonya merkezi yine buradan geçecek.
Bu noktada çok önemli bir soru ortaya çıkıyor; kesin olarak dünyanın merkezi burası olacak ama bizim olacak mı?
Sonuç 2: Emlak sektörü sadece arsa üretimi, demir fiyatı, çimento arzı, talep gibi somut kriterler ile değerlendirilmez. Konut deyince dünyanın nereye gittiği ve üzerinde bina edilen toprağın gelecekteki yeri çok iyi analiz edilmeli ve stratejik hayal gücü etkeni de hesaba katılmalıdır. Yeni dünya düzeninde İstanbul ve çevresi merkez olma yolunda en önemli adaydır ve bana göre rakipsizdir.
 
Para kötüyü kovacak
Peki her yeri gecekondu olan bir İstanbul'u, nasıl kurtaracağız? Parola çok basit; gelen para kötüyü kovacak.
Bu ne demek? Yerel ve merkezi yönetimler düzgün şehirleşme yolunda elbette elinden geleni yapacak ama büyük işi, daha doğrusu dokusal değişimi akan para yapacak. Daha açık ifadesiyle; para kötüyü yaşatmayacak! Satın alıp, sisteme uygun hale getirecek! Fiyatlar öyle seviyelere gelecek ki; 30-40 yıllık bir apartmanın o arsada yaşama şansı rant açısından veya bir gecekondunun orada durma şansı kalmayacak.
Sonuç 3: Yapısal değişimi akan para gerçekleştirecek ve dünya ile ilgili Türkiye ile ilgili senaryolar ne kadar olumsuz olursa olsun; bu bölgeye akan para konut dinamikleri açısından değişmeyecek.
 
Fiyatlar artacak
Son söz: Daha yolun çok başındayız. İnanın bana Türkiye, İran olma yoluna girmez ve ülkeyi yöneten-yönetecek olanlar çok keskin-radikal hatalar yapmazlarsa Türkiye'ye önümüzdeki 10 yılda özellikle İstanbul ve çevresine konut sektöründe yer almak ve ortaya çıkanlardan mal almak üzere para akacak. Daha da açık yazayım; dünyanın en güzel yerinde bu fiyatlarla bizi oturtmazlar! İnanılmaz bir rekabete ve ortaya çıkacak sektör, dünya standartlarının üstünde fiyatlara hazır olun. Çok değil 10 sene...
Not: Mahkeme Kuşadası bölgesinde "Ofer-Kutman" oyununu bozdu ve imar planında yapılan değişikliği iptal etti. Türk yargısına binlerce kez teşekkürler.
Türkiye, İran olma yoluna girmez ve radikal hatalar yapılmazsa önümüzdeki 10 yılda özellikle İstanbul ve çevresinde konut sektörüne para akacak. İnanı...
( KB)
#content { ); } #content li { margin-left:25px; }
Kaynak: Referans