Türkiye Finans ve Bank Asya'dan Kentsel Dönüşüm Kredisi

14/02/2013

Türkiye Finans ve Bank Asya kentsel dönüşüm kredilerine uygulanacak kâr payı desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladı. T

Belediyeler gerek konut gerek yeni yapılacak yatırımlara finans sağlaması için arsa ihalelerine hazırlanıyor. Türkiye genelinde 16'sı büyükşehir, 95'i il belediyesi olmak üzere toplam 2 bin 950 belediye bulunuyor. Bu belediyelerin ellerinde ise milyonlarca metrekare ihaleye çıkmayı bekleyen ya da ihaleye çıkıp satılamayan arsa bulunuyor. Bu ay içinde 5 belediyede 7 arsa için ihaleye çıkılıyor. İhaleye çıkılan arsaların büyüklüğü 257 bin 311 metrekare olarak hesaplanıyor. İhaleler bunlarla da sınırlı değil. Birçoğu toplu konut ihaleleri de düzenleniyor.

550 Konut İçin Start

Kahramanmaraş'ta toplu konut sorununa çözüm için 15 Şubat'ta ihaleye çıkılıyor. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, ilk etapta 550 konut yapacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Bunun 30'u arsa sahiplerine verilecek. Geriye kalanlar için de müracaatları değerlendireceğiz. Şartları tutanların sayısı fazla olursa noter huzurunda kura çekeceğiz. Konutlar 3+1 ve 90 metrekare olacak. En az 15 bin lira peşin alacağız. Vatandaşlarımız finans kuruluşlarına ödeme yapacaklar. Biz binaları 2 yıl gibi bir süre içerisinde teslim edeceğiz. Konutun maliyeti ise aşağı yukarı 45-50 bin lira arasında olacak."

Teminat 169 bin TL

Çatalça belediyesi mülkiyeti kendisine ait Ferhatpaşa'daki 5 bin 933 metrekare arsayı 5,6 milyon lira muhammen bedel ile satışa çıkaracak. İhale 12 Şubat'ta. Kapalı teklif arttırma usulü ile yapılacak ihalede geçici teminat bedeli ise 169 bin lira.

Yüzde 50'si Peşin

Karatay belediyesi mülkiyeti kendisine ait Fevzi Çakmak'taki 2 adet arsayı ihale yöntemi ile satacak. Arsaların toplam  büyüklüğü 175 bin metrekare. Muhammen bedeller 12 ve 19,3 milyon lira. İhalede geçici teminat bedelleri 360 bin liradan başlıyor. Arsa bedelinin yüzde 50'si peşin geri kalanı peşinat tahsil edildikten 1 ay sonra başlamak üzere 12 ay eşit aralıklı taksit halinde ödenecek. İhale 13 Şubat'ta yapılacak.

702 Evde Geri Sayım

Gaziantep Şahinbey'de 35 bin konut için kollar geçen yıl sıvandı. Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu,7 milyon metrekare alan üzerinde çalışmalarına başladıkları Yeşilvadi projesinin 1,7 milyon metrekaresini Türkiye'nin en büyük parkını yapmak için ayırdıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl temeli atılan ilk etap 702 konutun teslim bu yaz aylarında. Tahmazoğlu, "Bu projemiz tamamlandığında Gaziantep'in çehresi değişecek" dedi.

Tarsus'ta Talep Toplama Başladı

Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, şehir mezarlığı yakınında bulunan alanda 440 konut yapacaklarını ve talep toplamaya başladıklarını aktardı. Konutların 200'ü 3+1, 200'ü 2+1, 40'i ise 1+1 olarak inşa edilecek. 25 bin 873 metrekare arsa içinde 10 blok olarak tasarlanan projede binalar 10'ar katlı olacak. 5 blok her kat 4 daire olarak tamamı 3+1 olarak yapılacak. 140 metrekare 3+1'ler 84 bin 500 liradan, 101 metrekare 2+1'ler 69 bin liradan, 65 metrekare 1+1'ler ise 45 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satılacak.

Hendek'te 1500 Konut

Geçtiğimiz dönemde 750 konut yapıp vatandaşa teslim eden Hendek Belediyesi de yeni dönemde 1500 konut için yakın tarihte ihaleye çıkacak. Belediye Başkanı Ali İnci, gereken arsayı aldıklarını ve konutlarla ilgili başvuru şartlarını önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını söyledi. Kemaliye Mahallesi'nde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmasına da önümüzdeki günlerde başlayacaklarını belirten İnci, "Arsa alımlarımız ve hak sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa bir zamanda projeleri gerçekleştireceğiz" dedi.

Yeşil Hastaneler Geliyor

Sağlık Bakanlığı'nın 200 yatak ve üzeri kapasitedeki tüm hastanelerde uluslararası yeşil bina sertifika sistemi olan LEED'i zorunlu hale getirmesiyle, yeşil binaların kapsamı genişledi. İnşaatları devam eden yeşil hastane projelerinin tamamlanmasıyla Türkiye'nin toplamda 5 bin yatağın üzerinde kapasiteye sahip yeşil hastaneleri olacak.

Çok Enerji Harcıyor

Uzmanlar hastane binalarının aynı büyüklükteki bir ofis binasıyla kıyaslandığında 2 kat, bir konut binasıyla kıyaslandığında 3 kat daha fazla enerji ve kaynak harcadığını dile getiriyor. Bu sebeple ofis plazalarının, AVM'lerin ve konutların yanısıra toplumsal yaşamda önemli bir yer tutan hastanelerin yeşil binalara dönüşmesinin önemli olduğu söyleniyor.

Dönüşüme Finans Desteği Büyüyor

Türkiye Finans ve Bank Asya kentsel dönüşüm kredilerine uygulanacak kâr payı desteği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzaladı. Türkiye Finans'ın 2012'de 500'ün üzerinde proje ile anlaşması bulunduğunu söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Semih Alşar, "Geçen yıl 1 milyar 350 milyon liralık yeni kullandırım yaparak katılım bankaları arasında konut kredilerindeki payını yüzde 29'a yükseltti" dedi.

Çözüm Odaklıyız

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Murat Demir ise "Müşterilerimize her kentsel dönüşüm projelerinde de çözüm odaklı yaklaşımımız ve özel avantajlarımızla destek olmaktan memnuniyet duyacağız" diye konuştu.

119 bin liraya 2+1

Özyurtlar İnşaat'ın Esenyurt'ta inşa ettiği Nşehir projesinde yer alan 82 metrekare 2+1 daireler 119 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.  Toplam 578 konutun bulunduğu sitede evlerin yüzde 50'sinin iki ay içinde satıldığını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, projenin 1+0'dan 3+1'e farklı tipte ve büyüklükte daireleri içinde barındırdığını söyledi.

Teslim Eylül 2014

32 metrekare 1+0 daireler 59 bin, 70 metrekare 1+1 daireler 89 bin ve 140 metrekare 3+1 dairelerse 189 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. 36 aya kadar taksit de yapılıyor. Teslim Eylül 2014'te başlayacak. 30 bin metrekare alan üzerine kurulu projede yüzme havuzunun yanı sıra çocuk oyun alanları, basketbol sahası, futbol sahası, özel yürüyüş parkuru, oturma alanları ve içinde spor kulübünün yer alıyor.

Proje İş Stresini Azaltma Peşinde

Bayraktar İnşaat tarafından Ankara'da inşa edilen ofis projesi VIA Gren 122 ofisten meydana geliyor. 10 bin metrekare arsa içinde konumlanan ofislerin büyüklükleri 80 ile 340 metrekare arasında değişiyor. Ofis bloğunun içinde 2 restoran, 3 mağaza, 5 kafe ve 2 dükkan bulunuyor.

Ulaşım İmkanı Çok

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayraktar, 'doğa ile bütünleşen yeşil mekanlar' vizyonundan yola çıktıklarını belirterek "Amacımız burada çalışan kişilerin işyerinde dinlenme zamanlarında hoşça vakit geçirmesi. Proje en üst teknolojik standartlarda inşa edilecek. Yüzde 40'lara varan enerji tasarrufu sağlayacak. Aynı zamanda mimarisiyle öne çıkacak" dedi. Metro, otobüs durakları ve ulaşım alternatiflerine olan yakınlığıyla da dikkat çekiyor.

Kaynak: Bugün