Türkiye'de Konut Fiyatları Yıllık %18 Artarak Gelişmiş Ülkeleri Solladı

14/03/2016

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank’ın raporuna göre, 2015’te dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye oldu.

Türkiye, konut fiyatları yıllık %18 artarak, birçok gelişmiş ülkedeki rakamların önüne geçti. Knight Frank tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin Ortadoğu’da yatırımcının limanı olduğu kaydedildi. Raporda, “Batı ile Doğu’yu birleştiren ve güçlü bir nüfus artışına sahip olan Türkiye’nin, Ortadoğulu yatırımcılar tarafından giderek daha fazla sığınılacak liman olarak görüldüğünü” belirtildi.

Ekonominin lokomotif sektörünü oluşturan ve hızla gelişen inşaat sektörü her geçen gün yeni projelerle büyümeye devam ediyor. Büyümeye paralel, konut fiyatlarındaki artış da devam ediyor.

Konut fiyatlarında yıllık yüzde 18’leri bulan artış, ‘balon’ tartışmalarına neden oluyor. Sektörün önde gelen temsilcileri, Türkiye’de konut fiyatlarının daha ilerleyecek çok yolu olduğunu belirtiyor. Fiyatlardaki artışın taleple doğrudan orantılı olduğunu belirten patronlar, özellikle yabancıların konut alımında artış olduğuna dikkat çekerken, yurtiçinde de sektörün hatırı sayılır sadık müşterisi bulunduğunu belirtiyor.

Konut Fiyatları Küresel Bazda Yüzde 3 Arttı

Avrupa’da artışın çift haneli rakamlarla yaşandığı ülkeler Türkiye, Estonya, Lüksemburg ve İrlanda oldu. İncelenen 55 ülkeden 42’sinde konut fiyatları arttı. Küresel çapta ise fiyatlar yüzde 3 yükseldi.

Konut Fiyatları Neden Artıyor?

Konut fiyatlarının artışının arkasında arsa ve artan inşaat malzemesi maliyetlerinin fiyatlara yansıtılması, Ortadoğulu yatırımcıların Türkiye'yi güvenli liman olarak görmesi, Türkiye’nin ekonomik istikrarını sürdürmesi , 
konut kredileri taleplerinin yükselmesi, 
İstanbul’un marka şehir olarak dünyanın dört bir yanından yatırımcı ilgisi görmesi, İstanbul’un finans merkezi olması için yapılan çalışmalar, dev altyapı projelerinin cazibe merkezi ve ilgi yaratması, ulaşım projelerinin geliştirilmesi
 ve kentsel dönüşüm projelerinin hız kazanması yatıyor.

Kaynak: Emlakmetre